Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Laudă adusă ocrotitorului Olteniei la Parohia Săbăreni din Buftea
Parohia Săbăreni de la marginea orașului ilfovean Buftea și‑a sărbătorit miercuri, 3 mai, cel de‑al doilea hram, închinat Sfântului Cuvios Irodion de la Lainici. În mijlocul credincioșilor s‑a aflat Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, care a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La această biserică se păstrează spre închinare din anul 2021 un fragment din moaștele sfântului cuvios, recunoscut pentru vindecările de boli, suferințe și alte necazuri.
Din soborul de slujitori care s‑au rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, au făcut parte părintele Cristian Burcea, protopop al Protoieriei Ilfov Nord, părintele paroh Florin Badea, precum și alți preot de la parohii învecinate.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre viața Sfântului Cuvios Irodion, stareț al Mănăstirii Lainici, din județul Gorj, în perioada 1854‑1900, fiind în prezent pildă și cinstit de numeroși credincioși: „Sfântul Irodion a trecut la Domnul după o viață sfântă, cu multe osteneli și cu multe privegheri, biruind toate ispitele care au venit asupra sa. Obștea l‑a așezat cu multă tânguire în mormântul său de la Lainici. După anul 1980, monahii din mănăstire, știind despre viața lui, iar au căutat mormântul, însă nu l‑au găsit, decât abia în anul 2009. Atunci au fost scoase sfintele moaște și așezate în biserică spre cinstire, Cuviosul Irodion fiind înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe Române cu zi de pomenire în data de 3 mai. Ne bucurăm foarte mult că după înscrierea în calendar, multe parohii, având evlavie față de acest «luceafăr de la Lainici», așa cum l‑a numit Sfântul Calinic de la Cernica, au dorit ca să obțină fragmente din moaștele sfântului sau acoperăminte spre a fi așezate spre închinare. Sfântul Irodion, alte cărui sfinte moaște se află și în această parohie, ne povățuiește, ne călăuzește pașii și ne învață cum trebuie să trăim în lumea aceasta. Ne învață că lucrurile sunt trecătoare și să nu ne lăsăm atrași de ele și să pierdem cele mai frumoase clipe uitând că sufletul nostru are cea mai mare valoare și că trebuie să lucrăm la mântuirea noastră. Ne învață că trebuie să împlinim poruncile Domnului și să ascultăm cuvintele Lui. Privind spre viața sfântului, înțelegem și mai mult că viața din lumea aceasta este zbuciumată și plină de încercări”, a precizat Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin.
La final, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii lăcașului de rugăciune.
Cu acest prilej, părintele paroh Florin Badea i‑a mulțumit Preasfințitului Părinte Veniamin pentru slujire și i‑a oferit, din partea parohiei, o icoană a Maicii Domnului de la Mănăstirea Vatoped.