În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Laudă de seară adusă Mucenicului Dimitrie pe Colina Patriarhiei
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit marți, 25 octombrie 2022, în ajunul sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, slujba Privegherii la Altarul de vară din vecinătatea Catedralei Patriarhale.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul au făcut parte preoţi vicari şi consilieri din cadrul Administrației Patriarhale și Administrației eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și părinții protoierei ai celor șase protopopiate ale Capitalei, și din județul Ilfov.
La finalul Vecerniei cu Litia, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a prezentat aspecte din viața Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, evidențiind apoi modul în care trebuie să ne raportăm la sfinți: „Pelerinii români arată multă evlavie mai ales în această lună octombrie, începând cu sărbătoarea Sfintei Parascheva de la Iași și continuând cu cea a Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor. Ei nu ascultă cuvintele celor care batjocoresc deodată și cinstitele moaște și pe cei care credem în puterea lor, în sfințenia vieții celor care au trăit și ale căror trupuri au devenit chivote ale Duhului Sfânt. Avem prilejul să ne închinăm în aceste zile unui alt mare sfânt din Tesalonic, Sfântul Ierarh Grigorie Palama, care, la o distanță de o mie de ani de la pătimirea martirică a Sfântului Mucenic Dimitrie, a devenit Arhiepiscop al Tesalonicului și marele teolog și apărător al învățăturii Bisericii noastre despre rugăciunea neîncetată. De aceea, să ne arătăm cinstitori de Dumnezeu, prețuindu-i pe sfinții Lui, potrivit cuvântului psalmistului, care spune: «Minunat este Dumnezeu întru sfinții Lui!» Să le cerem mijlocirea și să ne ocrotească. Aceste zile de sărbătoare din București sunt momente de înălțare sufletească. Dorim ca sfinții ale căror moaște sunt așezate aici spre cinstire să vă aducă tuturor celor care veniți în aceste aceste zile pe Dealul Patriarhiei multă bucurie, nădejde, pace și ajutor de la Dumnezeu”.
În continuare, la Altarul de vară a fost săvârșită slujba Utreniei, după rânduiala îndătinată, răspunsurile de la strană fiind oferite de studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, dirijați de pr. asist. dr. Alexandru Marius Dumitrescu.