La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Laudă de seară adusă Sfinţilor Împăraţi la Catedrala Patriarhală
Catedrala Patriarhală din Bucureşti, închinată Sfinţilor Mari Împăraţi și întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena, îşi serbează sâmbătă, 21 mai, hramul istoric. Cinstirea ocrotitorilor lăcașului de închinare a început în seara zilei de vineri prin săvârșirea slujbei Privegherii. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Credincioșii prezenți în sfântul lăcaș de pe Colina Patriarhiei s‑au rugat alături de slujitori, cinstindu‑i cu evlavie pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. Ierarhul a rostit și un cuvânt de învățătură în care a evidențiat profundele semnificații teologice și istorice ale acestui praznic, remarcând numeroasele lor fapte mărețe prin care au adus Bisericii liniște și propășire: „Constatăm că pronia dumnezeiască lucrează în lume prin sfinții Săi. Prin Sfinții Împărați, creștinii au fost ușurați de poverile și de persecuțiile la care au fost supuși necontenit timp de aproape trei secole. Prin minunatele lor fapte de vestire a Evangheliei, sunt proslăviți în ceruri și sunt rugători pentru noi. Ei sunt vii în Împărăția lui Dumnezeu, însă interacționează în continuare cu lumea noastră, ca povățuitori, rugători și îndrumători. Cu adevărat merită să purtăm numele acestor sfinți și să îi cinstim după vrednicie, căci ei au contribuit într‑un chip major la extinderea propovăduirii Evangheliei lui Hristos și au oferit lumii puterea lor împărătească, restabilind dreptatea și lăsând ca lucrarea lui Dumnezeu în lume să se săvârșească. Au devenit, astfel, împreună‑lucrători ai proniei Sale”.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale, condus de arhidiaconul protopsalt Mihail Bucă.
În dimineața zilei praznicului, începând cu ora 7:00, credincioșii și pelerinii se vor putea închina la moaștele Sfinţilor Împărați Constantin și Elena, ale Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, și ale Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina, care vor fi așezate în „Baldachinul Sfinților”, aflat în vecinătatea Catedralei Patriarhale. În continuare, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de slujitori.