În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Liturghie arhierească la Biserica „Sfântul Ilie“ din Sibiu
Credincioşii din cartierul sibian Vasile Aaron au primit binecuvântare arhierească în Duminica a 25-a după Rusalii, ziua lăsatului de sec pentru Postul Naşterii Domnului. Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului şi locţiitor de episcop al Devei şi Hunedoarei, a liturghisit în Biserica „Sfântul Ilie” din cartierul sibian, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, consilierul cultural eparhial, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală, protopopul de Sibiu, Ioan Coşa, preoţii de la biserica sibiană şi alţi slujitori ai sfintelor altare.
Enoriaşii celor două parohii arondate Bisericii „Sfântul Ilie”, precum şi credincioşi din alte comunităţi parohiale din cartierul sibian au participat în număr mare la Sfânta Liturghie şi s-au rugat împreună cu soborul slujitor pentru ajutor ceresc în perioada postului pregătitor pentru praznicul Naşterii Domnului, dar şi pentru ocrotirea sănătăţii în această perioadă de pandemie.
În cadrul Sfintei Liturghii, teologul Mihail Teodor Avram a fost hirotonit diacon.
Programul vindecării sufleteşti şi trupeşti
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a tâlcuit credincioşilor Pilda Samarineanului milostiv, citită la Evanghelia din cadrul Sfintei Liturghii.
„Aproapele nostru este cel creat de Dumnezeu şi cel rânduit ca să fie împreună cu noi, să ne întâlnim cu el şi să putem face cu el ceea ce a făcut samarineanul milostiv. Cine este samarineanul milostiv? Însuşi Mântuitorul Iisus Hristos, iar dragostea Lui faţă de întreaga creaţie, fără nici o deosebire, este cea care dă sens vieţii noastre, stă la temelia vieţii noastre. (…) Mântuitorul Iisus Hristos a adus leacul acesta şi l-a lăsat în Biserica Sa, leac pe care noi îl folosim frecvent, în Taina Sfântului Maslu. Samarineanul milostiv vine şi îndeplineşte un adevărat program de refacere, de revenire, de restabilire a sănătăţii. Întâi de toate, a legat rănile lui cu untelemn şi vin. Vinul este dezinfectant, untdelemnul este balsam şi, legând rănile, l-a pus pe asinul său şi l-a dus la o casă de oaspeţi. Şi-a asumat toată răspunderea vindecării lui”, a subliniat ierarhul.
La final, cei doi preoţi parohi de la Biserica „Sfântul Ilie” din Sibiu, părintele Marius Munteanu şi părintele Marcel Feiereis, au fost hirotesiţi iconomi stavrofori, ierarhul apreciind activitatea pastorală şi administrativă a celor doi slujitori ai Sfântului Altar. De asemenea, ierarhul a acordat diplome de apreciere mai multor binefăcători ai bisericii.
Părintele Marius Munteanu a adresat mulţumiri ierarhului în numele preoţilor slujitori şi al credincioşilor, oferindu-i în dar un set dicher-tricher.
Mai apoi, IPS Mitropolit Laurenţiu a sfinţit altarul de vară construit recent pentru a se oficia slujbele religioase în curtea bisericii, atunci când vremea este favorabilă, pentru a respecta măsurile de siguranţă sanitară impuse în această perioadă. De asemenea, ierarhul a sfinţit şi noua icoană a Maicii Domnului din faţa Sfântului Altar.
Credincioşii au avut posibilitatea să se închine la racla în care se păstrează capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala mitropolitană din Sibiu.