La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Liturghie arhierească la Mănăstirea Lupșa, Alba
De praznicul Înălțării Sfintei Cruci, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a liturghisit la Mănăstirea Lupșa, Protopopiatul Câmpeni, cu prilejul hramului acestei vetre monahale. În ajunul sărbătorii, ierarhul a săvârşit slujba Vecerniei mari cu Litie, în prezența a numeroși pelerini.
Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, în cuvântul de învăţătură adresat celor prezenţi, ierarhul a spus: „Răul se răspândește ca un cancer înfiorător. Anii pe care-i străbatem sunt foarte grei și foarte primejdioși, dar, în cele din urmă, va birui Hristos. El, prin Botez, ne-a făcut pe noi fii adoptivi ai lui Dumnezeu. El a așezat în creația răscumpărată germenii transfigurării finale. Acum înțelegem sensul jertfei de pe Golgota și al Crucii, prin care răul a fost transformat în bine, păcatul în iertare, moartea în viață și înfrângerea într-o măreață biruință”.
Situată pe Valea Arieșului, între orașele Câmpeni și Baia de Arieș, Mănăstirea „Înălțarea Sfintei Cruci” de la Lupșa este una dintre cele mai vechi așezăminte monahale din Transilvania. Începând cu anul 1998, vatra monahală a Mănăstirii Lupșa se află sub oblăduirea arhim. Melchisedec Ungureanu.