De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Liturghie arhierească la Schitul Augustin, județul Brașov
Sâmbăta după Înălţarea Domnului a adus binecuvântare arhierească peste obștea schitului din apropierea localității Augustin, judeţul Brașov. Sfânta Liturghie din această sâmbătă a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului.
Credincioși din satele apropiate și numeroşi pelerini au venit să se roage la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită la Schitul „Înălțarea Domnului” din Augustin, județul Brașov, continuând astfel sărbătoarea hramului.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurențiu le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre însemnătatea praznicului Înălţării Domnului.
„Ne aflăm acum într-o perioadă de bucurie, de așteptare și de mulțumire pentru că Dumnezeu a încheiat lucrarea pe care a avut-o de săvârșit în lumea aceasta, și anume Întruparea, minunile săvârșite și apoi pătimirile Sale, care au fost încununate de Înviere. (…) De la Înălțare este perioada așteptării împlinirii făgăduinței pe care a făcut-o ucenicilor, de Pogorârea Duhului Sfânt. Noi înțelegem ceea ce Mântuitorul i-a învățat pe ucenici că este un lucru potrivit, adică Întruparea Lui, venirea Lui ca Dumnezeu aici pe pământ, în trup, cu care a plătit pentru noi și pentru a noastră mântuire, pentru păcatele noastre. Trupul acesta pe care l-a luat, un trup omenesc, i-a dat lui însușirea de Om desăvârșit și Dumnezeu desăvârșit. Dumnezeu-Omul a luat trupul acesta și l-a înălțat la ceruri”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.
Duhovnicul aşezământului monahal, pr. Iosif Bogza, i-a mulțumit ierarhului, la final, pentru binecuvântarea adusă la cel de-al 14-lea hram al schitului.
Schitul de la Augustin a fost ridicat pe locul unde a existat o mănăstire distrusă în 1760 de autoritățile habsburgice. Locul unde a existat această mănăstire a fost marcat cu o cruce, profanată în timpul perioadei comuniste. Pe acest loc numit „Dealul Mănăstirii” avea să se înființeze actualul schit, iar la 20 mai 2007 s-a așezat piatra de temelie a bisericii noului așezământ monahal, care a devenit o oază de spiritualitate pentru comunitățile din apropiere și nu numai.