Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Maica Domnului, izvor de tămăduire pentru noi”
La sărbătoarea Izvorului Tămăduirii din Vinerea Luminată, credincioşii care au participat la Sfânta Liturghie la mănăstirea prahoveană „Sfânta Maria”-Urlaţi şi la slujba de sfinţire a apei au fost binecuvântați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Preafericirea Sa a subliniat în cuvântul de învățătură că sărbătoarea aceasta ne arată pe Iisus Hristos ca dătătorul vieţii veşnice, dar şi puterea rugăciunilor Maicii Domnului, întrucât L-a născut trupește pe Hristos Domnul, Izvorul harului.
Așa cum este rânduiala în vinerea Săptămânii Luminate, la sfârşitul Sfintei Liturghii de la Mănăstirea „Sfânta Maria”-Urlaţi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârşit în faţa Altarului bisericii slujba de sfinţire a apei, după care a binecuvântat poporul prin stropire cu Agheasma Izvorului Tămăduirii. Prin această slujbă s-au revărsat asupra credincioșilor și a naturii din darurile marelui praznic al Învierii Domnului pentru că această sărbătoare, care amintește de binefacerile și minunile săvârșite în istorie de Maica Domnului la un izvor minunat, este legată prin slujba care se săvârșește de Învierea Domnului. Astfel, la momentul binecuvântării cu agheasmă s-a cântat troparul „Hristos a înviat”, iar prin faptul că a fost săvârșită afară, precum slujba Învierii din noaptea de Paști, arată că pentru întreaga lume Hristos cel înviat este Izvorul harului și al tuturor darurilor duhovnicești.
În cuvântul de învăţătură rostit la final, Patriarhul României a reliefat faptul că Maica Domnului are putere vindecătoare, dar această putere vine de la Hristos Însuşi. „În icoana sărbătorii este pictată Maica Domnului în stare de rugăciune, iar la pieptul ei este pictat Hristos. Deci, Izvorul Tămăduirii este Hristos, dar acest har al tămăduirii se transmite Bisericii prin rugăciunile Maicii Domnului. Izvorul Tămăduirii este deodată Mântuitorul Iisus Hristos, dar şi Maica Domnului, pentru că primeşte darul tămăduirilor, al vindecărilor de boli sufleteşti şi trupeşti, de la Hristos Mântuitorul”, a spus Preafericirea Sa.
În continuare, Patriarhul României a vorbit despre minunile din secolul al 5-lea care au dus la întemeierea sărbătorii Izvorul Tămăduirii. Împăratul Leon cel Mare a zidit o biserică în apropiere de Constantinopol, deasupra izvorului unde Maica Domnului săvârșise o minune în prezența sa și îi prorocise acestuia că va ajunge împărat. „Biserica aceasta a Maicii Domnului s-a remarcat prin faptul că Izvorul Tămăduirii a adus alinare de suferinţe şi vindecare de boli pentru oameni de toate categoriile. Acolo s-au vindecat o mulţime de împăraţi, de patriarhi, de demnitari, dar şi o mulţime de oameni simpli. Se spune că un om din Tesalia era bolnav şi a dorit să ajungă la biserica respectivă. A mers cu corabia spre Constantinopol, dar nu a ajuns până în cetate. A murit pe drum. Dar înainte de aceasta a zis: «Să mă duceţi să mă îngropaţi la Biserica Izvorului Tămăduirii, dar înainte de îngropare să turnaţi trei găleţi de apă peste trupul meu». Corăbierii l-au dus la biserică, au luat apă din izvor şi după ce au turnat trei găleţi de apă peste trupul mort, el a înviat. Deci, această apă este tămăduitoare prin puterea rugăciunii Maicii Domnului”, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
„Această sărbătoare ne arată cât de mult sensibilă şi milostivă este Maica Domnului”, a mai spus Întâistătătorul Bisericii noastre. „Maica Domnului suferă atunci când vede că oamenii sunt bolnavi de anumite boli, iar cei care cer ajutorul ei îl primesc. Se obişnuieşte ca în această zi să se facă Sfinţirea cea mică a apei, fie în biserică, fie în afara ei (...). Această sărbătoare este una a bucuriei, pentru că Maica Domnului, care este icoana vie a Bisericii, prin harul care vine ei de la Hristos, se face izvor de tămăduire pentru noi. Noi, foarte adesea, nu știm cât de mare este darul sănătății decât atunci când nu mai avem sănătate. Nu știm cât de mare este darul vederii decât atunci când nu prea mai vedem. Nu știm cât de mare este darul că avem o inimă care funcționează corect sau bine decât atunci când începe să ne doară. Aceste boli, care vin asupra noastră, ne determină să cerem mai mult ajutorul lui Dumnezeu, să prețuim mai mult darul sănătății și în același timp să fim mai milostivi și ajutători față de cei care suferă. Să vizităm pe cei bolnavi, să-i ajutăm. Dacă nu avem bani, măcar să-i vizităm în casele lor sau la spital. În multe feluri putem face milostenie: cu o rugăciune pentru cel bolnav, cu o vizită, cu un cuvânt bun, cu o vorbă de încurajare”, a îndemnat Preafericirea Sa.
Cu această ocazie, Patriarhul României a oferit pentru mănăstire mai multe cărţi apărute recent la editurile Patriarhiei Române, precum şi tămâie naturală din Oman. De asemenea, toţi credincioşii prezenţi au primit din partea Preafericirii Sale Pastorala la Învierea Domnului şi câte o iconiţă.
Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii este închinată după tradiţie Fecioarei Maria, care începând cu secolul al 5-lea a făcut numeroase vindecări şi minuni la un izvor din apropierea cetăţii Constantinopolului. Izvorul miraculos există şi astăzi în oraşul Istanbul, la mănăstirea ortodoxă din cartierul Balukli.