La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Maica Domnului, prăznuită cu evlavie în Capitală
Biserica Ortodoxă a sărbătorit ieri, 8 septembrie, Naşterea Maicii Domnului. În întreaga ţară, numeroase locaşuri de cult din mănăstiri şi parohii sunt închinate acestui prim praznic al anului bisericesc.
De sărbătoarea „Naşterea Maicii Domnului”, la Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de soborul de slujitori ai catedralei. În cuvântul de învăţătură, PS Părinte Episcop Varlaam Ploieşteanul a reliefat importanţa persoanei Maicii Domnului în istoria lumii şi mântuirea neamului omenesc. De asemenea, a evidenţiat bucuria femeii din Evanghelia sărbătorii, care exprimă bucuria întregii umanităţi, a Bisericii din toate timpurile şi toate locurile pentru Maica Domnului. „Praznicul acesta ne învaţă o serie de lucruri esenţiale pentru viaţa noastră de creştini. Naşterea de copii era semnul unei mari binecuvântări în Legea Veche şi a fost şi reprezintă pentru familiile binecredincioase o binecuvântare a lui Dumnezeu şi o prezenţă a Cerului în casa fiecărei familii. Din păcate, dorinţa după confort, de a nu împărţi ceea ce adunăm în viaţă între prea mulţi copii, ca să-l facem doar pe unul singur bogat prin însuşi actul naşterii sale, în ultimele decenii s-a constatat, mai ales în Europa, leagănul civilizaţiei creştine, o prăbuşire catastrofală a demografiei prin faptul că oamenii refuză să mai aibă copii. Iată că o societate care nu are copii simte lipsa acestora ca pe un fel de blestem din partea lui Dumnezeu. Şi neamul nostru se confruntă cu această prăbuşire demografică şi ne dăm seama câte consecinţe negative sociale şi economice sunt în societate. Deja cei care au în răspunderea lor administrarea treburilor acestui neam îşi fac probleme cu faptul că satele se depopulează, şcolile se închid pentru că nu mai sunt copii la ţară, nu pentru că noi, Biserica, construim biserici în loc să construim şcoli şi din cele care sunt se închid pentru că nu mai sunt copii, iar clasele se comasează. ş…ţ Dar ce pagubă este pentru noi, ca oameni, lipsa naşterii de copii? Pentru că bucuria pe care a adus-o Drepţilor Ioachim şi Ana naşterea Maicii Domnului şi bucuria pe care a adus-o naşterea ei lumii întregi lipseşte într-atâtea locuri: familii bătrâne în curtea cărora nu s-a mai auzit un glas vesel de copil, unde nu s-au mai văzut ochi limpezi de copil, şcoli în care nu s-a mai sunat clopoţelul de ani de zile şi aşa mai departe. Toată această tristeţe este o pedeapsă din partea lui Dumnezeu pentru faptul că refuzăm chiar binecuvântarea Lui prin prezenţa, naşterea şi creşterea copiilor în sânul neamului nostru”, a precizat PS Părinte Episcop Varlaam Ploieşteanul.
Totodată, ierarhul a evidenţiat că temelia unei adevărate familii este credinţa, întreţinută cu multă rugăciune, osteneli duhovniceşti şi luminată cu harul care izvorăşte din faptele bune pe care suntem chemaţi să le săvârşim în viaţa noastră. „Familia, astăzi, este atât de fragilă şi de vulnerabilă la ispitele societăţii moderne, pentru că nu-i mai vedem pe oameni, soţ şi soţie, rugându-se împreună, nici venind împreună la biserică, la spovedit sau la împărtăşit, atunci când este nevoie duhovnicească de acestea fără de care sufletul nu poate trăi şi nu se poate îmbogăţi duhovniceşte”, a mai spus PS Părinte Varlaam Ploieşteanul.
Sărbătoare la Biserica Zlătari din Capitală
Una dintre bisericile din Capitală care au unul dintre hramuri închinat sărbătorii Naşterea Maicii Domnului este Biserica Zlătari de pe Calea Victoriei. Enoriaşi şi pelerini au participat la sfintele slujbe care au fost săvârşite cu prilejul hramului istoric. În ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de un sobor de preoţi. Sărbătoarea Naşterea Maicii Domnului, cel dintâi praznic al anului bisericesc, a fost rânduită de Biserică în a opta zi a lunii septembrie pentru a aminti omului că este chemat la o înţelegere mai profundă a vieţii pământeşti, şi anume la dobândirea Împărăţiei cereşti. „Aceste şapte zile pe care Biserica le ţine în calendarul bisericesc închipuie cele şapte zile ale creaţiei, precum şi toată istoria lumii, după care urmează ziua a opta, care are un înţeles cu totul deosebit. Sfântul Vasile cel Mare, în lucrarea «Despre Duhul Sfânt», spune că această zi este ziua cea unică şi neînserată a Împărăţiei lui Dumnezeu, este ziua în care se unesc toate celelalte zile, pentru că, dacă se naşte Născătoarea de Dumnezeu în care va veni Însuşi Dumnezeu, oare atunci când Dumnezeu este cu noi, mai suntem noi pe pământ, în lumea aceasta? Acolo unde este Dumnezeu, acolo este raiul, este Împărăţia lui Dumnezeu. Aşadar, astăzi se face începutul mântuirii noastre, al reaşezării noastre în Împărăţia lui Dumnezeu”, a explicat pr. prof. dr. Vasile Grăjdian, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu.
Sărbătoare la Biserica „Nașterea Maicii Domnului”-Drumul Taberei
O altă biserică bucureşteană unde a fost serbat hramul este biserica Parohiei „Naşterea Maicii Domnului” din cartierul Drumul Taberei. Ca în fiecare an când este cinstită Maica Domnului, sau unul din celelalte două hramuri, „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi „Sfântul Emilian de la Durostorum”, slujitorii au pregătit pentru credincioşii prezenţi peste 500 de pachete.