Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Mănăstire teleormăneană sfinţită de patru ierarhi
Sărbătoarea Acoperământului Maicii Domnului a fost anul acesta moment de mare bucurie duhovnicească pentru obştea Mănăstirii „Naşterea Maicii Domnului”-Adămeşti din localitatea Nanov, județul Teleorman. Monahii şi pelerinii prezenţi au participat la slujba de sfinţire a bisericii mari a aşezământului monahal, săvârşită de patru ierarhi, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi.
Manifestările prilejuite de evenimentul istoric din viaţa comunităţii monahale teleormănene au debutat vineri, atunci când un fragment din cinstitele moaşte ale Sfântului Ioan Botezătorul a fost adus de la Mănăstirea Crângu din acelaşi judeţ şi aşezat spre închinare la Mănăstirea Adămești.
Apoi, în ziua de 1 octombrie, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Acoperământul Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului; Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților; și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria, înconjuraţi de un sobor de preoți și diaconi, au săvârşit slujba de târnosire a bisericii mari a mănăstirii, aşezată sub ocrotirea spirituală a Sfântului Ioan Rusul, urmată de Sfânta Liturghie la Altarul de vară al așezământului monahal.
Preasfinţitul Părinte Episcop Galaction a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat rolul bisericii ca lăcaş de cult.
Totodată, Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim i-a felicitat pe toţi cei care au contribuit la realizarea lucrărilor şi a organizării evenimentului, precum şi participanţii la această sărbătoare a vetrei monahale teleormănene.
Pentru lucrarea pastoral-misionară şi administrativă, părintele protosinghel Fanurie Beldiman, starețul mănăstirii, a primit la final, din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici, iar ctitorii şi donatorii au primit diplome de vrednicie. De asemenea, ierarhii invitaţi au primit din partea chiriarhului Alexandriei şi Teleormanului câte o icoană cu chipul ocrotitorului bisericii târnosite, Sfântul Mărturisitor Ioan Rusul.