Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Mănăstirea vâlceană Hurezi şi-a sărbătorit sfinții ctitori
Mănăstirea Hurezi, județul Vâlcea, ctitoria marelui domnitor şi Sfânt Martir Constantin Brâncoveanu, şi-a serbat marţi, 16 august, ocrotitorii. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Europei de Nord; și Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhii la Sfânta Liturghie au făcut parte stareți ai mănăstirilor vâlcene și preoții din Protoieria Horezu. Cuvântul de învăţătură duhovnicească a fost rostit la finalul Sfintei Liturghii de Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim, care a vorbit despre virtuțile Sfinților Martiri Brâncoveni: Constantin Voievod cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei și sfetnicul Ianache.
La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a mulţumit ierarhilor invitaţi pentru că au împodobit prin slujire bucuria comuniunii la sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni, obștii monahale, preoților și pelerinilor. „Aceasta este o sărbătoare cu cinci raze de lumină, pentru că familia Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu rămâne, peste veacuri, un model exemplar de familie creştină care a dat măsura dărniciei și a râvnei de care a fost mistuită prin înfrumusețarea casei lui Dumnezeu, Sfânta Biserică. S-a preocupat întru totul de educația copiilor săi, dar și a tuturor acelora care L-au iubit pe Dumnezeu și au manifestat această dragoste prin lucrarea culturală, pentru susținerea căreia Sfântul Voievod a înființat o bibliotecă în care au fost așezate cărți de teologie și filozofie, și a organizat cu sprijinul vrednicului arhimandrit Ioan de la Hurezi o școală de pictură și o școală de arhitectură, încât, cu totul meritoriu, întreaga cultură națională s-a raportat la «epoca» brâncovenească. Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost un mare «ctitor» de cultură și de lăcașuri sfinte, un sprijinitor prin cuvânt și faptă al Ortodoxiei. Fiii săi au avut, de asemenea, preocupări alese prin ctitorirea de lăcașuri de cult și alcătuirea unor lucrări teologice care vor fi traduse și publicate spre a descoperi minunata pildă de dăruire și de jertfă pentru credința creștină, pe care a oferit-o această familie. De aceea, trebuie să-i lăudăm și să-i cinstim pe Sfinții Martiri Brâncoveni, care sunt icoane de lumină și credință peste veacuri”, a subliniat Înaltpreasfinția Sa.