La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Milostenia sa dezinteresată arată bunătatea harului lui Dumnezeu
În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei şi făcătorul de minuni, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reședința Patriarhală, în care a vorbit despre viața și minunile acestui ierarh milostiv și blând, amintind că este cunoscut și cinstit atât în creștinătatea răsăriteană, cât și cea apuseană. În Capitală există în prezent 44 de biserici aflate sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae.
Întâistătătorul Bisericii noastre a evidențiat rolul pe care l-a avut Sfântul Ierarh Nicolae la Sinodul I Ecumenic de la Niceea, mustrându-l pe ereticul Arie și apărând dreapta credință: „În timpul acestui sinod, teologul cel mai activ, dinamic și priceput a fost diaconul Atanasie, care l-a însoțit pe Arhiepiscopul Alexandriei la acest sinod. Fiind un teolog mare, a arătat că dacă Iisus Hristos nu este Dumnezeu adevărat nu ne poate îndumnezei, pentru că mântuirea înseamnă unirea omului muritor cu Dumnezeu cel veșnic, nemuritor. De asemenea, dreapta credință a fost apărată de Sfântul Spiridon al Trimitundei într-un mod practic, cu valoare de simbol - a ținut în mână o cărămidă și din ea a ieșit o flacără, a căzut apă și el a rămas cu lutul în mână, voind să arate că, deși este o singură cărămidă, a avut trei componente: lutul, flacăra și apa. A mărturisit într-un mod metaforic taina Sfintei Treimi. Sfântul Nicolae a înțeles că dreapta credință este cea mărturisită de diaconul Atanasie din Alexandria și de Sfântul Spiridon al Trimitundei, însă nu avea darul oratoriei și nici al convingerii teologice, însă avea foarte multă râvnă și l-a mustrat pe Arie și l-a certat pentru a apăra dreapta credință în fața rătăcirii acestuia. De aceea, pentru râvna lui de apărare a credinței ortodoxe este numit «îndreptar al credinței» în limba greacă, ceea ce s-a tradus în limba română în «îndreptător credinței». El este model de credință ortodoxă prin râvna și fidelitatea sa față de adevărul credinței ortodoxe”.
În continuare, Patriarhul României a vorbit despre minunile săvârșite de Sfântul Ierarh Nicolae, prin care a arătat iubirea sa milostivă față de cei săraci, nedreptățiți sau aflați în primejdii. „Sfântul Ierarh Nicolae este un păstor înțelept, milostiv și jertfelnic. El a păstorit eparhia sa cu foarte multă înțelepciune și dărnicie. Sfântul Nicolae a scăpat de la moarte trei tineri, ofițeri care au fost acuzați de guvernatorul provinciei Lichia, de un eparh, Avlavie, că ar fi uneltit împotriva împăratului, aceștia fiind condamnați la moarte. Apărându-i în vis, sfântul l-a certat pe acest eparh și s-a arătat, de asemenea, Sfântului Împărat Constantin cel Mare și i-a spus că acești trei tineri sunt nevinovați, însă din invidie și răutate au fost condamnați de acest guvernator. Prin aceasta s-a arătat că este un sfânt al dreptății și al demnității umane. Când a venit o secetă mare, urmată de o foamete, și cetatea Mira Lichiei se afla în mare întristare din cauza foametei, el s-a rugat lui Dumnezeu și o corabie plină de grâu nu a mai mers în direcția prevăzută, ci a venit în această cetate și populația a putut fi salvată. El a ajutat și trei fete sărace ca să se mărite pentru a nu fi date de tatăl lor spre desfrânare ca să supraviețuiască. Pe ascuns, noaptea, ducea la casa aceasta unde se aflau fetele pungi cu bani de aur. Astfel, fetele s-au putut căsători pentru că aveau zestre. Sfântul nu era doar milostiv, ci făcea faptele bune adesea pe ascuns. Nu căuta să fie lăudat de lume, ci era foarte discret. Prin această discreție, voia să arate o iubire smerită și să nu umilească pe cei care erau ajutați. Sfântul Nicolae a fost și un mare ajutător al celor care călătoreau pe mare. A salvat viața mai multor naufragiați, de aceea este și patronul călătorilor pe mare”, a reliefat Preafericirea Sa.
Sfântul Nicolae, prieten al copiilor
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat în cuvântul său că Sfântul Nicolae este și prietenul copiilor atât în Biserica Răsăriteană, cât și în creștinătatea apuseană. „Este sărbătoarea în care copiii primesc daruri de la Moș Nicolae. El este într-un fel precursorul lui Moș Crăciun, de aceea copiii îl confundă adesea pe Moș Nicolae cu Moș Crăciun. De fapt, Sfântul Nicolae arată bunătatea lui Dumnezeu Tatăl, Care a trimis în lume pe Fiul Său. Moș Crăciun este personificarea iubirii milostive a lui Dumnezeu Tatăl, Care trimite în lume pe Fiul Său să Se nască, să crească și să ne mântuiască, după cum se spune în colindele noastre. Sfântul Nicolae este cel care arată prin milostenia sa dezinteresată bunătatea harului lui Dumnezeu. Aici avem un exemplu de icoană a bunătății, a milosteniei, a generozității sau a dărniciei”, a spus Întâistătătorul Bisericii noastre.
44 de biserici închinate Sfântului Nicolae în București
Patriarhul României a evidențiat că la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din Capitală este păstrată mâna dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae, ceea ce arată evlavia credincioșilor față de acesta, întrucât în București există în prezent 44 de biserici aflate sub ocrotirea sfântului. „Sfântul Nicolae este un sfânt din Răsărit, dar din cauza invaziei musulmanilor în Europa, în Asia Mică și apoi în Grecia, în anul 1087 moaștele sale au fost luate de la Mira Lichiei și duse în Italia, la Bari, în ziua de 9 mai 1087. De aceea, el mai are și o sărbătoare de vară în această dată, celebrată mai ales în Bisericile slave. Trebuie să remarcăm faptul că aici, în București, avem un mare dar, și anume mâna dreaptă a Sfântului Nicolae. A fost cumpărată de Mihai Viteazul de la Bari și a fost adusă la București. Ea se află în Biserica «Sfântul Gheorghe»-Nou. Această mână dreaptă a binecuvântat orașul București și a influențat foarte mult evlavia locuitorilor, astfel încât astăzi în București se află 44 de biserici cu hramul «Sfântul Nicolae», fie primul, al doilea sau al treilea hram. El ne cheamă să fim în continuare darnici. Dărnicia aduce bucurie și pentru cel care primește darurile și pentru cel care le oferă. Dărnicia face să izvorască bucuria în sufletul oamenilor”, a precizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
La final, Preafericirea Sa i-a felicitat pe toți cei care poartă numele de Nicolae, Nicoleta sau derivate din acest nume, urându-le ani mulți cu sănătate și bucurie, pace și mult ajutor de la Dumnezeu pentru a se întări în credință, a iubi pe Hristos și Biserica Sa și a urma pilda vieții Sfântului Nicolae.