De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Mitropolitul Andrei, un deceniu de slujire la Cluj-Napoca
La praznicul Bunei Vestiri se împlinesc 10 ani de când Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a fost întronizat în demnitatea de Arhiepiscop și Mitropolit la Cluj-Napoca.
Evenimentul aniversar „Mitropolitul Andrei, un deceniu de slujire la Cluj” a avut loc marți seara, 23 martie, în aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, în prezența unui public restrâns, cu respectarea normelor igienico-sanitare aflate în vigoare. Evenimentul a fost transmis live pe internet.
Despre personalitatea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Andrei și activitatea desfășurată în cei 10 ani de slujire la Cluj-Napoca au vorbit Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului; academicianul Emil Burzo, președinte onorific al filialei Cluj-Napoca a Academiei Române; pr. prof. dr. Ioan Chirilă, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
În cadrul evenimentului au fost lansate volumul aniversar „Mitropolitul Andrei, un deceniu de slujire la Cluj”, îngrijit de pr. Iustin Tira, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, și broșura „Bună Vestire la zece ani”. Ambele publicații au apărut la Editura Renașterea și au fost prezentate publicului de către Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.
Cvartetul coral mixt „Synavlia”, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea, a susținut un recital. Cvartetul a fost acompaniat la pian de Adelina Sabău, de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca.
La final, arhim. prof. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă, a vorbit despre importanța și rolul ierarhului în cadrul instituției de învățământ teologic clujean, evidenţiind că Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei este cadru universitar al facultății, promotorul și ctitorul principal al campusului universitar „Nicolae Ivan”, unde instituția teologică își desfășoară activitatea. Piatra de temelie a clădirii campusului a fost pusă imediat după venirea ierarhului la Cluj-Napoca, în anul 2011, iar în scurt timp, la data de 6 decembrie 2013, au avut loc inaugurarea oficială și sfințirea paraclisului cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a mulțumit lui Dumnezeu, „de la cer până la pământ”, pentru toate binefacerile revărsate peste dânsul și peste Eparhia Clujului, tuturor colaboratorilor, precum și celor prezenți.
Evenimentul, la care a participat și Preasfințitul Părinte Episcop Vasile Flueraș, a fost moderat și prezentat de pr. Cornel Coprean, consilierul cultural al eparhiei.