Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a binecuvântat vineri, 8 noiembrie 2024, exteriorul bisericii Parohiei Sacu din Protopopiatul Caransebeș, în urma unor ample lucrări de înfrumusețare. În
Mitropolitul Bartolomeu, pomenit la 40 de zile
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de nouă arhierei, a oficiat sâmbătă, 5 martie, în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, slujba Parastasului la 40 de zile de la trecerea la Domnul a mitropolitului Bartolomeu Anania.
Rugăciunile şi slujbele de pomenire pentru mitropolitul Bartolomeu Anania nu au contenit timp de aproape 40 de zile în parohiile, mănăstirile şi casele credincioşilor din Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi din alte părţi ale ţării. Oameni care l-au cunoscut pe mitropolitul cărturar de la Cluj-Napoca, apropiaţii şi ucenicii săi, elita academică, dar şi credincioşii de rând n-au încetat să arate întregii ţări rolul covârşitor pe care mitropolitul Bartolomeu Anania l-a avut în istoria recentă a Bisericii strămoşeşti. Au încercat să redescopere opera sa literară şi s-o facă mai bine cunoscută celor interesaţi, dar şi să îndeplinească poveţele, învăţăturile şi patrimoniul lăsat de marele ierarh.
Cu o zi înainte de Lăsatul secului pentru Postul Mare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca. Din soborul care l-a însoţit au făcut parte: Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscop al Alba Iuliei, Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, şi cei doi Episcopi-vicari ai Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, Preasfinţitul Irineu Bistriţeanul şi Preasfinţitul Vasile Someşanul. Simpli credincioşi, preoţi, monahi şi monahii, autorităţi locale şi centrale, reprezentanţi ai Poliţiei, Jandarmeriei, Armatei şi ai mediului universitar clujean, clerici din alte confesiuni creştine şi credincioşi din întregul Ardeal au umplut măreaţa catedrală din inima oraşului pentru a se ruga împreună cu soborul slujitor la Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de corul Catedralei mitropolitane.
Rostul parastasului
După Sfânta Liturghie, s-a săvârşit parastasul de 40 de zile de la plecarea la Domnul a mitropolitului Bartolomeu. Solemnitatea slujbei şi durerea pierderii unui asemenea păstor de suflete s-au împletit cu rememorarea principalelor merite ale vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu, care l-au consacrat pe vecie ca un mare om de cultură, un mare ierarh şi un patriot veritabil. Alături de ierarhii amintiţi, la parastas au slujit şi Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, şi Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
La finalul slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură în care a explicat rostul rugăciunilor de pomenire pentru cei răposaţi, legătura profundă care există între cei adormiţi şi urmaşii lor de pe pământ şi cultul deosebit pe care îl au creştinii pentru cei trecuţi la viaţa veşnică.
"Pomenirea la 40 de zile se face în amintirea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Cel răstignit, îngropat, înviat din morţi şi înălţat la Ceruri. Potrivit tradiţiei duhovniceşti a Bisericii noastre, în ziua a 40-a, sufletul celui răposat se prezintă la judecata particulară, în faţa Sfintei Treimi şi de mare folos îi este lui să fie însoţit de rugăciunile Bisericii întregi, de iubirea milostivă a întregii Biserici, a sfinţilor, dar şi a credincioşilor care se roagă aici, pe pământ. Această rugăciune a Bisericii pentru cel care se află în faţa Dreptului Judecător ajută la iertarea păcatelor care nu au mai fost spovedite din lipsă de timp, uneori, sau îi ajută pe cei care s-au pocăit în cugetul lor, ca şi tâlharul de pe cruce", a spus Întâistătătorul Bisericii noastre.
"A lăsat multă lumină în jur"
Patriarhul României a amintit realizările pe plan pastoral-misionar şi literar pe care le-a avut cel pomenit. "Mitropolitul Bartolomeu a lăsat multă lumină în jur. Cu lumânările în mână ne-am adus aminte mai intens de lumina pe care a lăsat-o Înalt Preasfinţitul mitropolit Bartolomeu prin scrierile, cuvântările şi lucrările sale, precum şi prin instituţiile pe care le-a înfiinţat. Patruzeci de zile s-au făcut pomeniri în toate parohiile, în toate mănăstirile şi în multe case ale credincioşilor", a spus Preafericirea Sa.
La final, soborul de arhierei, preoţi şi diaconi slujitori au mers la mormântul mitropolitului Bartolomeu aflat în cripta ierarhilor de sub lăcaşul de cult şi au oficiat o scurtă slujbă de pomenire, aşa cum s-a păstrat în tradiţia Bisericii strămoşeşti. Mulţi credincioşi au mers în criptă pentru a se reculege la mormântul ierarhului şi a se ruga pentru sufletul lui.