De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Mitropolitul Visarion Puiu, pomenit în Capitală
La Biserica „Sfânta Maria”-Miron Patriarhul din Bucureşti a avut loc marți, 27 februarie, evenimentul „Mitropolitul Visarion Puiu - mare ierarh al Bisericii Ortodoxe Române”. Evocarea mitropolitului a început cu o slujbă de pomenire săvârșită de slujitorii de la biserica bucureșteană și a continuat cu prezentarea unor referate și o expoziție de documente istorice.
Evenimentul face parte din cea de-a 22-a ediţie a „Zilelor Mitropolit Visarion Puiu”. Evocări ale acestui vrednic ierarh român au avut loc la finalul lunii februarie în diferite zone din țară: Pașcani, Roman, în județul Neamţ, Bălţi, București. La Muzeul Militar Naţional evenimentul este organizat de colonelul Dumitru Stavarache de la Comisia Română de Istorie Militară, care s-a implicat și în evocarea de la Biserica „Sfânta Maria”-Miron Patriarhul.
„A fost un moment deosebit pentru parohia noastră, chiar dacă starea vremii nu este prielnică pentru a fi participanți într-un număr cât mai mare. Sunt momente de readucere aminte şi de recunoștință față de Mitropolitul Visarion Puiu. Dacă citim despre viaţa acestuia şi cât a pătimit, ne putem da seama ce personalitate importantă a fost. Este un eveniment care nu avea loc de regulă în această zonă a ţării, ci mai mult în zona Moldovei, iar anul acesta am făcut şi o ediţie în municipiul Bucureşti, fiind și un debut pentru biserica noastră”, ne-a spus părintele paroh Traian-Ioan Diaconu de la Biserica „Sfânta Maria”-Miron Patriarhul.
Evocarea a fost organizată cu sprijinul colonelului Dumitru Stavarache, care a cercetat viaţa şi activitatea Mitropolitului Visarion Puiu. „Am încercat să atragem atenţia întrucât jumătate de secol nu s-a vorbit despre Mitropolitul Visarion Puiu, ca urmare a condamnării lui la moarte în anul 1946. Chiar Nicolae Iorga l-a recunoscut ca unul dintre cei mai pregătiți clerici ai perioadei interbelice. Acesta îl numea «Călugărul» şi avea o corespondenţă bogată cu Mitropolitul Visarion Puiu, deoarece a făcut foarte multe lucruri deosebite despre care nu s-a vorbit”, a explicat colonelul Dumitru Stavarache.
După vernisajul expoziţiei de documente, au avut loc două expuneri intitulate: „Mitropolitul Visarion Puiu. Aspecte din viaţa şi activitatea sa”, de colonelul Dumitru Stavarache, şi „Cinstirea memoriei Mitropolitului Visarion Puiu”, de prof. univ. dr. Aurel Pentelescu. Tot la Parohia „Miron Patriarhul”, va avea loc duminică, 11 martie, începând cu ora 17:00, manifestarea „100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România (27 Martie 1918) - primul pas spre Marea Unire”, în parteneriat cu Centrul de Cercetări Ştiinţifice „Dumitru Stăniloae” al Universităţii „Valahia” din Târgovişte şi Fundaţia „Pro Axe Mundi”.