În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Moaștele Sfântului Andrei Criteanul au ajuns la Iași
Miercuri seara, 11 octombrie, moaștele Sfântului Ierarh Andrei Criteanul au ajuns la Iași. Delegația care însoțește racla sfântului, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Andreas, Mitropolit de Arkalochori, Kastelli şi Viannos, a fost întâmpinată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și de Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, la Catedrala Mitropolitană.
Pelerinii care sosesc în această perioadă la Iași cu prilejul hramului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei vor avea ocazia de a se închina în acest an și la moaștele Sfântului Ierarh Andrei Criteanul, cel care a compus Canonul cel Mare, care se rostește în primele zile din Postul Sfintelor Paști. Acestea au fost aduse miercuri seară de către o delegație condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Andreas, Mitropolit de Arkalochori, Kastelli şi Viannos, și așezate în baldachinul unde este depusă racla Sfintei Cuvioase Parascheva.
După slujba de mulțumire săvârșită în interiorul Catedralei Mitropolitane, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a adresat pelerinilor un cuvânt de binecuvântare, prin care a subliniat totodată modul prin care creștinii de pretutindeni aduc cinstire Sfântului Andrei:
„A fost un mare sfânt al Bisericii, la care tot creștinul ortodox aleargă, în mod special în prima săptămână a Postului Mare, și în cea de-a cincea a Postului, când, în duh de umilință, credincioșii se roagă la Dumnezeu pentru iertarea păcatelor, prin intermediul rugăciunilor care au fost alcătuite acum aproximativ 13 veacuri, de către marele ierarh al Bisericii, Sfântul Andrei Criteanul. «Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă» este strigătul credincioșilor de aici și de pretutindeni, cu nădejdea că Dumnezeu, prin intermediul rugăciunilor alcătuite de Sfântul Andrei, Se va milostivi asupra noastră, ne va dărui duh de pocăință, duh de cugetare smerită, putere de a ne recunoaște păcatele, de a nu judeca păcatele altora și, mai presus de toate, putere ca mintea, sufletul, inima noastră să se întoarcă mai adânc și mai statornic către Dumnezeu”.
De asemenea, ierarhul oaspete venit din Creta le-a mulțumit gazdelor pentru întâmpinare, rostind la rândul său un cuvânt de recunoștință:
„Sfânta Parascheva a iubit locurile prin care a trecut: Târnovo, Belgrad, dar a ales să rămână aici, la Iași, pentru că a fost iubită de poporul român. În această seară se întâlnesc acești doi mari sfinți, rugându-se pentru pacea întregii lumi, pentru că această pace, vedem, este pusă în pericol, și pentru unitatea Bisericilor Ortodoxe. Cei doi sfinți binecuvântează și sfințesc poporul cetății Iașilor, tot poporul român și tot poporul ortodox de pretutindeni. Înaltpreasfinția Voastră, de astăzi, Sfântul Andrei vă aparține!”
La final, Părintele Mitropolit Andreas i-a oferit Mitropolitului Moldovei și Bucovinei o icoană cu chipul sfântului sosit anul acesta la Iași, iar la rândul său, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan i-a dăruit ierarhului o serie de volume dedicate vieții, operei și personalității Sfântului Andrei, publicate la Editura mitropolitană Doxologia.
Citește și: Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva (Iași, 7-15 octombrie 2023) | Programul hramului