De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, așezate spre închinare în curtea mănăstirii
Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, prăznuit mâine, 2 iunie 2021, de Biserica Ortodoxă Română, este cinstit, în mod deosebit, în aceste zile la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava.
Evenimentele dedicate hramului Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou” au început în această dimineață, 1 iunie, cu scoaterea în procesiune din lăcașul de cult a raclei în care sunt păstrate moaștele Sfântului Mare Mucenic și așezarea acesteia, spre închinarea pelerinilor, într-un baldachin special pregătit și împodobit, sub teii din curtea așezământului monahal.
Ceremonialul a avut loc în jurul orei 06:30, după oficierea slujbei Acatistului Sfântului Ioan cel Nou. Slujba a fost condusă de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. Rugăciunile ierarhului, ale soborului de preoți și diaconi și ale pelerinilor prezenți s-au înălțat spre cer însoțite de sunetul de toacă și bătaia clopotelor.
După așezarea raclei în baldachin, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură: „Cu această rânduială de rugăciune deschidem pomenirea cea dintâi a Sfântului Mare Mucenic, din 2 iunie, deși pe mai departe va rămâne ziua de 24 iunie, când liturgic ne aducem aminte de aducerea sfintelor sale moaște în Cetatea Sucevei. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, se dorește ca din acest an să dăm o mai mare importanță și zilei prime de cinstire a Sfântului Mare Mucenic Ioan, și anume 2 iunie.”
Nu el să fie păzit, ci el să păzească...
În continuare, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul a vorbit despre întâmplarea minunată petrecută într-o zi de 2 iunie. „În anul 1622, Cetatea Sucevei a fost apărată de Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou, fiind atunci pericolul mare din partea tătarilor. Oamenii aveau alt gând, doreau ei să îl păzească, să îl ocrotească pe Sfântul Ioan cel Nou, intenționând atunci boierii și slujitorii vremii să așeze moaștele Sfântului în Cetatea Sucevei. Sfântul Ioan a arătat că el dorește altceva; nu el să fie păzit, ci el să păzească, nu el să fie adăpostit, ci el să îi ocrotească pe toți. Și atunci a trimis o ploaie torențială, și tătarii nu au reușit să ajungă în cetatea Sucevei. Ca atare, că va fi în aceste două zile vreme bună sau că va fi ploaie, ca altădată într-o zi de 2 iunie, să înțelegem că orice semn din afară ar fi, Sfântul Ioan cel Nou ocrotește pe mai departe mănăstirea sa, eparhia sa, orașul său, întregul județ și pe toți cei care, de aici ori de mai departe, vor dori să vină să se închine și să îi ceară încă o dată și încă o dată ajutorul. ”
În cele ce au urmat a fost săvârșită Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Maslu de către preoți slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale.
Programul liturgic continuă astăzi cu slujba Privegherii, oficiată începând cu orele 20:00 de către un sobor condus de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul.
Mâine, de ziua Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârșită de către un sobor de patru ierarhi: Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Sfintele slujbe oficiate cu prilejul cinstirii ocrotitorului Catedralei Arhiepiscopale din Suceava vor putea fi urmărite pe pagina oficială de Facebook și pe canalul de YouTube ale Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Și astăzi, la aproape 400 de ani de la întâmplarea minunată din anul 1622, Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou ocrotește Cetatea Sucevei și le este alături tuturor celor care îi cer ajutorul, oferindu-le sprijin și mângâiere.
Moaștele Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou au fost aduse în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la fosta Catedrală Mitropolitană a Moldovei, Biserica Mirăuţi, în anul 1589.
La 14 septembrie 1783, după 97 de ani de pribegie prin țări străine, moaștele Sfântului Ioan cel Nou au fost readuse la Suceava în timpul împăratului Iosif al II-lea al Austriei, ca urmare a demersurilor bucovinenilor (în special ale episcopului Dositei Herescu al Bucovinei) pe lângă autoritățile poloneze și austriece. Datorită numeroaselor minuni săvârșite de-a lungul timpului, Sfântul Ioan cel Nou este considerat ocrotitor al Moldovei.
În perioada Primului Război Mondial, pentru a fi mai bine ocrotite, moaștele Sfântului Ioan cel Nou au fost duse, în toamna anului 1914, în capela comunităţii ortodoxe române din Viena. La 25 iulie 1918 au fost readuse în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Suceava.