De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Moment aniversar la o biserică ilfoveană istorică
În ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Nicolae, biserica Parohiei Vintilă Vodă din localitatea Popeşti-Leordeni, judeţul Ilfov, aşezată sub ocrotirea marelui ierarh al perioadei de început a Bisericii Creştine, a sărbătorit 345 de ani de existenţă. Momentul a fost marcat prin săvârşirea Sfintei Liturghii şi a unei slujbe de mulţumire de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de clerici.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul în cadrul Sfintei Liturghii au făcut parte părintele Dumitru Ştefănescu, consilier eparhial în cadrul Sectorului administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor; părintele Ioan Bondar, protoiereu al Protopopiatului Ilfov Sud; părintele protosinghel Ioachim Ceauşu, stareţul mănăstirii bucureştene „Duminica Sfinţilor Români”, precum şi alţi clerici.
În deschiderea evenimentului festiv, soborul de slujitori au înălţat rugăciuni de mulţumire lui Dumnezeu pentru binecuvântările pe care le-a pogorât asupra parohiei şi a bisericii comunităţii ilfovene, care a împlinit în acest an 345 de ani de la edificare.
„Troparul Sfântului Nicolae scoate în relief, într-o singură frază, virtuţile cardinale care au împodobit viaţa sa păstorească. Este numit «îndreptător al credinţei» fiindcă a luptat cu tot sufletul său pentru păstrarea credinţei, transmisă nouă de la Mântuitorul prin Sfinţii Apostoli. El este numit şi «chip al blândeţilor» pentru că este considerat sfântul bunătăţii. Există o mulţime de tradiţii care vorbesc despre bunătatea Sfântului Nicolae, toate inspirându-se din viaţa sa. Este, de asemenea, «învăţător înfrânării» pentru că a trăit într-o curăţie trupească şi sufletească desăvârşită”, a spus Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul în cuvântul de învățătură.
La momentul chinonicului, Grupul de copii „Şezătoarea sânzienelor” de la şcoala din localitate au interpretat colinde şi au primit din partea ierarhului iconiţe cu chipul Sfântului Ierarh Nicolae. După Sfânta Liturghie, soborul a săvârşit şi o slujbă de pomenire pentru ctitorii şi slujitorii sfântului lăcaş trecuţi la Domnul. La final, Preasfinţia Sa a transmis un mesaj de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, iar părintele paroh Ioan Bondar a mulţumit Întâistătătorului Bisericii noastre pentru grija pastorală şi Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul pentru slujire şi cuvântul de învăţătură.