Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Momente de împlinire și prăznuire duhovnicească în Oltenia
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit duminică, 29 octombrie, slujba de sfințire a Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Croici, filie a Parohiei Mătăsari I, județul Gorj. Săptămâna trecută, ierarhul l-a sărbătorit în mod special pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie la Catedrala Mitropolitană din Craiova, care și-a prăznuit hramul.
După ce a resfințit biserica filie a parohiei gorjene Mătăsari 1, Mitropolitul Olteniei a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, l-a hirotonit întru preot pe diaconul Alexandru Gabriel Ciocanea-Burdulea, pe seama Parohiei Vîrț, Protoieria Târgu-Jiu Sud, județul Gorj.
Pentru lucrarea pastorală și administrativă deosebită, preotul paroh Ion Grivei a fost ridicat la rangul onorific de iconom. Pentru ajutorul oferit parohiei în vederea înfrumusețării lăcașului de cult, mai multe persoane au primit gramate chiriarhale, dintre care amintim: Gheorghe Gașpar, primarul comunei Mătăsari, Elena Vasilica Grivei, Valentin Cristian Grădinaru, Cristian Alexandru Udriște și Claudia Meda-Mariș. Actul de resfințire și gramatele de mulțumire au fost citite de către părintele protoiereu Ionel Câmpeanu.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre bucuria sfințirii unei biserici: „Biserica este a celor care trăiesc și a celor care au murit, dar care au sufletele la Dumnezeu. Sufletul nu moare niciodată. Trupul îmbătrânește și apoi sfârșește în mormânt, dar sufletul rămâne veșnic și se va uni iarăși cu trupul nostru la înviere. Dumnezeu va uni pe cele două, suflet și trup, și astfel omul va primi răsplată pentru tot ceea ce a făcut pe pământ. Biserica este ocrotitoarea și ajutătoarea noastră. În biserică ne rugăm Tatălui ceresc ca să ne ierte păcatele, să ne sporească râvna pentru faptele bune. Aici învățăm din Sfintele Evanghelii cum trebuie să ne comportăm, cum trebuie să săvârșim lucrurile plăcute lui Dumnezeu”.
Catedrala Mitropolitană din Craiova și-a prăznuit în zilele de 25 și 26 octombrie ocrotitorul spiritual, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir.
În seara de 25 octombrie, s-a săvârșit slujba Privegherii, urmată de procesiune pe traseul: Catedrala Mitropolitană - Biserica „Sfântul Gheorghe” Vechi - Teatrul Naţional „Marin Sorescu” - Universitate - Prefectură - Biserica „Sfântul Ilie” - Catedrală. Procesiunea a fost organizată cu sprijinul autorităților locale, participând mii de credincioși, părinții protopopi din Dolj și Gorj și preoții din oraș și din alte parohii. La întoarcerea din procesiune, raclele cu moaștele Sfintei Tatiana, ale Sfântului Ierarh Nifon, precum și cele ale Sfinților Serghie și Vah au fost așezate spre închinare în fața catedralei.
Joi, 26 octombrie, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a oficiat Sfânta Liturghie, în catedrala închinată Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, în prezența credincioșilor și a oficialităților locale și județene. În cadrul slujbei, diaconul Emil Marian Manea a fost hirotonit preot pe seama paraclisului seminarului din Craiova. Răspunsurile de la strană au fost date de corul Seminarului Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul”-Craiova, condus de prof. Victor Șapcă.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a vorbit despre bucuria prăznuirii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie: „Sfântul Dimitrie este numit Mare Mucenic al Mântuitorului Hristos. Este mare pentru că săvârșește fapte mari și minunate, este mare pentru că depășește pe mulți cu iubirea sa și cu grija față de oameni, este mare pentru că a răbdat chinurile de la păgâni și nu a răspuns cu nici un cuvânt defăimător. Sfântul Dimitrie este mare pentru că este milostiv. El s-a rugat pentru cei care l-au chinuit și nu s-a răzbunat pe ei”.