De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Muzeul eparhial din Galați, gazdă primitoare în Noaptea Muzeelor
Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos s-a aflat și anul acesta pe lista instituțiilor culturale din Galați care și-au deschis porțile până târziu sâmbătă, 13 mai, în cadrul celei de-a 19-a ediții a Nopții Muzeelor.
Muzeul eparhial a oferit publicului iubitor de cultură, pe lângă expoziția permanentă aflată în spațiul muzeului, alte expoziții temporare, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
Astfel, vizitatorii muzeului eparhial au avut prilejul de a admira în Sala „Sergiu Dumitrescu” expoziția „Portrete - tablouri, schițe, grafică”, organizată în colaborare cu Asociația „Pro Boholț”, prin colecționarul de artă, domnul Vasile Joantă. Totodată, în holul principal de la intrarea în muzeu, a fost organizată expoziția de etnografie „Ia românească” și „Interior de casă tradițională - în jurul mesei”, realizate în colaborare cu Centrul Cultural „Dunărea de Jos” din Galați.
Manifestarea culturală a fost animată și de concerte susținute de grupuri de copii și formații muzicale din Galați, între acestea numărându-se Corala de cântăreți bisericești „Ortodoxia” și Grupul „Kalofonis” din județ. Momente artistice de cântece și dansuri tradiționale românești au susținut și Ansamblul folcloric „Doina Covurluiului” și Fanfara „Valurile Dunării”.
Apogeul circuitului muzeal a fost constituit, însă, de paraclisul cu hramurile „Întâmpinarea Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din incinta așezământului, unde s-au putut închinat unui fragment din moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu, aflat în tezaurul sacru al sfântului lăcaș.
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a apreciat mulțimea tinerilor, a familiilor cu copii și, în general, a credincioșilor de toate vârstele care, în Noaptea Muzeelor, și-au manifestat dorința de a cunoaște mai mult și mai bine realitățile istorice, mărturiile culturale și profunzimile spirituale ale Dunării de Jos.