În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Noi duhovnici în Arhiepiscopia Bucureştilor
11 preoţi din Arhiepiscopia Bucureştilor au fost hirotesiţi duhovnici ieri, 18 noiembrie, de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Slujba de hirotesie a fost săvârşită în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Reşedinţa Patriarhală.
După oficierea slujbei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat însemnătatea slujirii de părinte duhovnicesc, deoarece părintele duhovnicesc nu doar dăruieşte iertarea de păcate în numele Domnului Iisus Hristos cu puterea şi lucrarea Sfântului Duh, ci şi ajută la creşterea duhovnicească a credincioşilor încredinţaţi spre păstorire. „Prin taina duhovniciei, credinciosul simte iubirea Preasfintei Treimi, iubirea milostivă a Tatălui, Care aşteaptă ca fiul risipitor sau rătăcit să se întoarcă la El, lumina Evangheliei iubirii lui Hristos şi căldura rugăciunii Duhului Sfânt. De aceea, în această sfântă lucrare de părinte duhovnicesc este prezentă însăşi iubirea lui Dumnezeu Tatăl, arătată în Dumnezeu Fiul şi împărtăşită sau comunicată prin Duhul Sfânt. Este o lucrare de curăţire, de ridicare, de îndreptare, dar şi de creştere duhovnicească. Este foarte mare nevoie ca Taina Spovedaniei sau a mărturisirii şi iertării păcatelor să fie făcută cu multă responsabilitate, iar preotul duhovnic să evite extremele, să evite rigorismul, care sperie pe oameni şi duce la deznădejde, şi să evite laxismul sau îngăduinţa exagerată, care, pentru unii, poate fi interpretată ca o încurajare ca să continue păcatul. Aşa cum ne spun Sfinţii Părinţi şi sfintele canoane, preoţii trebuie să lucreze cu discernământ ca să nu ducă pe om la nepăsare sau la delăsare duhovnicească, ci să-l conducă pe drumul mântuirii”, a spus Părintele Patriarh Daniel.
Preotul duhovnic, a mai spus Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, trebuie să dezvolte lucrarea catehetică pentru conştientizarea credincioşilor cu privire la importanţa mărturisirii păcatelor, dar şi să asculte cu multă răbdare pe credincioşi, pentru ca lucrarea de însănătoşire a sufletului şi de creştere duhovnicească a lor în iubirea faţă de Dumnezeu să se arate prin rugăciune mai multă, iar faţă de semeni, prin mai multe fapte bune. De asemenea, Preafericirea Sa i-a îndemnat pe noii duhovnici ca, în această perioadă a Postului Naşterii Domnului Iisus Hristos, să unească postul cu rugăciunea, cu milostenia, dar mai ales să se unească cu Dumnezeu, prin Sfintele Taine, prin lucrarea tainică a Sfântului Duh, pentru ca Domnul Iisus Hristos „să Se nască şi să locuiască în peştera trupului nostru şi în ieslea sufletului nostru, adică în viaţa noastră cotidiană”.
Preoţii duhovnici au fost felicitaţi de Părintele Patriarh Daniel şi au primit din partea Preafericirii Sale câte un Molitfelnic şi o cruce de binecuvântare. Examenul de duhovnicie a avut loc în dimineaţa zilei de ieri la Centrul eparhial şi a fost prezidat de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. La examen au fost prezenţi 16 preoţi.