În seara zilei de duminică, 22 decembrie, la Biserica „Așezămintele Brâncovenești - Domnița Bălașa”, Paraclis Patriarhal din București, a fost organizat concertul tradițional de colinde „Legănelul lui
Noua Adunare eparhială a Arhiepiscopiei Bucureştilor
În Sala Sinodală din Reşedinţa Patriarhală s-a desfăşurat ieri, 29 mai 2018, şedinţa constitutivă a Adunării eparhiale a Arhiepiscopiei Bucureştilor, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Evenimentul a fost precedat de Sfânta Liturghie şi de slujba Te Deum-ului săvârșite în Catedrala Patriarhală de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
La slujba de Te Deum au participat membrii aleşi ai Adunării eparhiale, precum şi membrii Permanenţei Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor. În continuare, în Sala Sinodală a Reşedinţei Patriarhale, lucrările şedinţei au fost deschise de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. „Este o mare bucurie pentru noi ca, din patru în patru ani, să avem o Adunare eparhială nouă. Această Adunare eparhială este foarte importantă deoarece ea joacă un rol deosebit în definirea priorităţilor unei eparhii pentru o perioadă de patru ani. Aceste priorităţi sunt de ordin edilitar, misionar, social-filantropic, cultural şi de aceea arată nu doar grija clerului pentru Biserică, ci şi a credincioşilor mireni”, a evidenţiat Preafericirea Sa. Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat apoi înțelesurile cuvântului „mirean”. „Termenul «mirean» provine din limba slavă. «Mir» în limba slavă înseamnă lume. De asemenea, mir mai înseamnă şi pace. Deci, mirean este un credincios care nu vieţuieşte în mănăstire şi nici tot timpul în altar, ci el este un om care mărturiseşte pe Hristos, mărturiseşte credinţa sa în lume, în societate”, a precizat Patriarhul României.
După rostirea apelului nominal al membrilor deputaţi de către secretarul cleric desemnat provizoriu (la rostirea numelui, fiecare deputat a depus la birou mandatul alegerii), a urmat constituirea celor două secţiuni ale Adunării eparhiale pentru verificarea mandatelor. Secţiunea I, circumscripţiile 1-5, a verificat mandatele circumscripţiilor 6-10, iar Secţiunea II, circumscripţiile 6-10, a verificat mandatele circumscripţiilor 1-5. În cadrul şedinţei au fost delegaţi şi reprezentanţii Adunării eparhiale în Adunarea Naţională Bisericească. De asemenea, au fost aleşi membrii în Consiliul şi Consistoriul eparhial, precum şi în Consistoriul mitropolitan. Potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, Adunarea eparhială este organism deliberativ pentru toate problemele administrative, culturale, social-filantropice, economice şi patrimoniale ale eparhiei. Adunarea eparhială se compune din reprezentanţii aleşi ai clerului şi ai credincioşilor, în proporţie de o treime clerici şi două treimi mireni, cu o viaţă morală şi religioasă demnă de un creştin, care au candidat cu binecuvântarea ierarhului locului. Pentru activitate potrivnică Bisericii, mandatele acestora se revocă de Adunarea eparhială, la propunerea chiriarhului. Membrii mireni în Adunarea eparhială se aleg de către delegaţii consiliilor parohiale, constituiţi în colegii electorale mireneşti, pe circumscripţii. Membrii clerici în Adunarea eparhială se aleg de către toţi preoţii şi diaconii în funcţie, constituiţi în colegii electorale preoţeşti, pe circumscripţii.