Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
„Numai cine n-a participat nu înţelege această binecuvântare”
▲ Moaştele Cuvioasei Parascheva au fost scoase ieri în pelerinajul anual „Calea Sfinţilor”▲ Racla cu moaştele celei care ocroteşte Moldova a fost purtată pe străzile care înconjoară zona mitropolitană, până la Biserica „Sfântul Nicolae” - Domnesc, unde s-a întâlnit cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur ▲ Aici a avut loc un moment liturgic, după care moaştele celor doi sfinţi au fost aduse la Mitropolie z Pe parcursul pelerinajului, numărul credincioşilor a ajuns la aproape 3.000 ▲ La pelerinaj au participat PF Părinte Patriarh Daniel, ierarhi, peste 100 de preoţi, precum şi oficialităţi locale şi judeţene ▲
Deşi pentru acest sfârşit de săptămână s-a anunţat ploaie şi vreme rea, Dumnezeu a binecuvântat ziua de ieri cu mult soare. Astfel, evenimentul în sine, măreţia acestuia, semnificaţia comuniunii sfinţilor din ceruri - care ne îndeamnă la comuniune frăţească pe pământ -, dar şi timpul frumos i-au scos pe ieşeni din case şi i-au adus în centrul oraşului la procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioasei Parascheva şi ale Sfântului Ioan Gură de Aur. Credincioşii, afară de cei care au început să formeze încă de alaltăieri rând pentru a se închina la moaşte, au sosit încă de la ora 6.00 la Catedrala mitropolitană, umplând curtea acesteia. Şi-au adus cu ei busuioc, flori de toamnă pe care le-au atins de racla Sfintei Parascheva, ca să le sfinţească.
La ora 8.00 a început procesiunea. În frunte, vocea vestitoare a marelui eveniment - toaca bătută de maici de la mănăstirile din jurul Iaşului -, apoi prapuri şi cruci purtate de tineri teologi îmbrăcaţi în stihare luminoase, după care icoana Sfintei Parascheva, a Sf. Ioan Gură de Aur şi icoanele sfinţilor ale căror moaşte au fost aduse în ultimii ani la Iaşi.
Racla cu moaştele Sfintei Parascheva a fost ridicată pe umeri de opt arhimandriţi, diaconii tâmâind în jurul acesteia. La procesiune au participat IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, şi PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, peste 100 de preoţi, oficialităţi locale şi judeţene, printre care prefectul judeţului Iaşi, Nicuşor Păduraru, şi primarului oraşului, Gheorghe Nichita. Moaştele Sfintei Parascheva au fost scoase din curtea Catedralei pe poarta mare „Sf. M. Mc. Gheorghe”, după care au urmat traseul: strada Crişan, strada Sf. Andrei, strada Palat, până la Biserica „Sf. Nicolae” - Domnesc, unde au fost întâmpinate de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, şi de IPS Serafim, Mitropolit de Stagon şi Meteora, care aduseseră, cu puţin timp înainte, cutia cu mâna stângă a Sf. Ioan Gură de Aur.
La apropierea moaştelor Sfintei Parascheva, Fanfara Garnizoanei Iaşi a intonat imnul naţional al României, accentuând în acest fel solemnitatea evenimentului. În faţa bisericii domneşti din centrul Iaşului a avut loc un moment liturgic, răspunsurile fiind date de Corul „Theologus” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi.
1600 de ani...
În continuare, PF Părinte Daniel a ţinut un cuvânt prin care a subliniat faptul că venirea la Iaşi a moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur arată, mai întâi de toate, comuniunea sfinţilor din ceruri. Chiar dacă cei doi sfinţi au trăit în veacuri diferite, totuşi ei sunt contemporani în Duhul Sfânt, având o viaţă care se împărtăşeşte de veşnicie. Prea Fericirea Sa a menţionat că cei doi sfinţi sunt pentru noi în ceruri „lumini duhovniceşti, atât în ceea ce priveşte viaţa creştină, cât şi în ceea ce priveşte puterea rugăciunii”.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit apoi despre personalitatea Sfântului Ioan Gură de Aur, care este prăznuit anul acesta de toată Ortodoxia în mod special, întrucât în 2007, se împlinesc 1600 de ani de la trecerea la cele veşnice a celui mai cunoscut predicator al Bisericii. „1600 de ani de luminare a Bisericii prin ceea ce a scris, prin ceea ce a fost şi prin ceea ce a arătat ca rugăciune şi ajutor în Biserica lui Hristos. 1600 de ani de când Biserica îl pomeneşte la fiecare Liturghie a sa, săvârşită în mănăstiri şi în parohii. 1600 de ani de lumină a Duhului Sfânt revărsată prin moaştele lui sfinte, acum împărţite în diferite locuri ale lumii. 1600 de ani de binecuvântare a clericilor care săvârşesc Sfânta Liturghie a Sf. Ioan Gură de Aur, 1600 de ani de binecuvântare a tuturor credincioşilor care participă, se roagă şi se împărtăşesc la Liturghia care îi poartă numele”, a subliniat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
În continuare, Prea Fericirea Sa a vorbit despre trei mari învăţături pe care ni le-a lăsat Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur. „Sf. Ioan Gură de Aur ne-a învăţat trei lucruri deosebite: să păstrăm dreapta credinţă în faţa rătăcirilor eretice, să păstrăm dreapta şi sfânta vieţuire atunci când suntem ispitiţi de patimi egoiste şi de multă răutate. În al treilea rând, Sf. Ioan Gură de Aur ne-a învăţat să nu despărţim liturghia de filantropie şi filantropia de liturghie. El a vorbit despre taina lui Hristos pe masa sfântului altar, în Euharistie, şi despre taina fratelui nostru sărac, care are nevoie de ajutorul nostru atunci când este bolnav, bătrân, singur, gol, însetat, în spital sau în temniţă”.
În final, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a amintit faptul că anul acesta s-au împlinit 120 de ani de la sfinţirea Catedralei mitropolitane din Iaşi şi totodată 120 de ani de săvârşire a Liturghiei Sf. Ioan Gură de Aur. Pentru primirea moaştelor acestuia, altarul catedralei mitropolitane din Iaşi care, în prezent, se află în restaurare, a fost resfinţit joi dimineaţă.
PF Părinte Patriarh Daniel s-a rugat apoi pentru sănătatea PF Hristodoulos şi a mulţumit IPS Mitropolit Serafim pentru aducerea la Iaşi a moaştelor Sf. Ierarh Ioan Gură de Aur.
Cum să dobândim sfinţenia
În continuare, IPS Mitropolit Serafim s-a adresat credincioşilor, exprimându-şi bucuria şi emoţia „izvorâte din faptul că, având binecuvântarea PF Părinte Patriarh, ni se dă ocazia, mie şi delegaţiei care mă însoţeşte, de a vă adresa tuturor un călduros salut plin de respect şi de dragoste frăţească. Prezenţa dumneavoastră aici ne umple de bucurie şi ne inspiră, întrucât vădeşte un popor evlavios şi virtuos, plin de dragoste faţă de Dumnezeu şi de Biserică, şi care are un respect nemărginit faţă de sfinţii Bisericii”.
Înalt Prea Sfinţia Sa a vorbit apoi despre sfinţenia Paraschevei şi a lui Ioan, arhiepiscopul Constantinopolului, la care au ajuns prin lupte grele şi încercări, înfruntând multe dificultăţi în timpul vieţii. „Virtutea care iese în evidenţă şi impresionează în cazul ambilor sfinţi este răbdarea în încercările pe care le îngăduie Dumnezeu. Voia lor proprie a fost înlocuită total de voia lui Dumnezeu, prin răbdare. Răbdarea a fost pentru amândoi sfinţii suportul în cursul învolburatei şi încercatei lor vieţi. Ştiau că răbdarea oferă speranţă şi, în cele din urmă, biruinţă şi bucurie. Prin răbdare, omul îşi stabilizează viaţa duhovnicească şi capătă echilibru sufletesc şi maturitate. După modelul lor, şi noi trebuie să cultivăm răbdarea, pentru a ne putea depăşi lipsurile şi patimile fără se cădem în deznădejde (...) De mare răbdare aveţi nevoie şi dumneavoastră pentru a săruta moaştele celor doi sfinţi în timpul acestor trei zile, când Biserica vi le oferă spre închinare, spre ajutor duhovnicesc şi spre sfinţire. Nici un lucru important, zice un sfânt al Bisericii noastre, nu se realizează fără răbdare. Exemplu de răbdare este Maica Domnului. Sfinţii au ajuns la sfinţenie prin răbdare. Şi noi vrem să fim aproape de Dumnezeu”.
„Acest pelerinaj este şi o taină”
După acest moment liturgic şi solemn, în acelaşi timp, moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Ioan Gură de Aur au fost purtate în procesiune pe strada Şefan cel Mare şi Sfânt, spre Catedrala mitropolitană. Moaştele Cuvioasei Parascheva şi ale Sf. Ioan Hrisostom, aduse la Mitropolie prin poarta „Sf. Parascheva”, au fost aşezate în baldachinul special amenajat pe esplanada Catedralei, spre a fi cinstite de credincioşi.
„A fost foarte frumos, emoţionant. Deşi este foarte aglomerat, acest moment este foarte plăcut, deosebit. Eu consider că este un miracol faptul că avem aici, la Iaşi, moaştele Sfintei Parascheva, iar acest miracol parcă e şi mai mare pentru că, anul acesta, au venit la noi şi moaştele Sf. Ioan Gură de Aur. Noi poate nu merităm, nu suntem vrednici de o asemenea binecuvântare, însă Dumnezeu are atâta iubire şi atâta bunătate pentru noi şi ne-a ajutat să participăm la acest pelerinaj, iar acum aşteptăm să ne închinăm”, ne-a mărturisit Andreea Vieriu, de 18 ani.
„Vin din tură de noapte şi nu am reuşit să particip la tot pelerinajul, ci numai de când a venit de la Palat. Eram frântă de oboseală, dar mi-am dorit să vin şi să ştiţi că mi-a fugit somnul! Vin în fiecare an şi mă emoţionează extraodinar de tare acest moment. Este o mare binecuvântare şi cred că atunci când moaştele trec pe lângă noi, ceva rămâne în sufletul fiecăruia pentru foarte multă vreme. Numai cine n-a participat nu înţelege această binecuvântare. Dincolo de solemnitatea evenimentului, pe care mulţi poţi să-l perceapă ca pe un spectacol, acest pelerinaj este o şi taină, pe care o pătrundem foarte greu”, Valentina, 51 de ani.
După pelerinajul „Calea Sfinţilor”, PS Corneliu Bârlădeanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Huşilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană.