La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
O delegaţie a Bisericii Ortodoxe Bulgare vizitează Moldova
▲ Cu binecuvântarea şi la invitaţia IPS Mitropolit Daniel, în perioada 16-18 iulie, o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Bulgare efectuează o vizită în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei ▲ Ieri, oaspeţii din Bulgaria au vizitat o serie de mănăstiri ieşene, dar şi instituţii culturale şi misionare ale Mitropoliei, urmând ca astăzi să viziteze mai multe mănăstiri din judeţul Neamţ ▲
O delegaţie a Bisericii Ortodoxe Bulgare se află, în aceste zile, în vizită în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Delegaţia formată din Înalt Prea Sfinţitul Neofit, Mitropolit de Ruse, PS Naum, Episcop-vicar al Patriarhiei Bulgare şi secretar al Sfântului Sinod al Bisericii amintite, dl. Ivan Jelev, ministrul cultelor din Bulgaria şi profesor de Noul Testament la Universitatea din Sofia, şi pr. Peter Totev, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Bulgare pe lângă Patriarhia Română, se află în aceste zile în Moldova, la invitaţia IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Delegaţia a fost întâmpinată luni, 16 iulie, la Catedrala mitropolitană din Iaşi de arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor, împreună cu alţi slujitori ai catedralei.
Viitoare relaţii între instituţii de învăţământ teologic ieşene şi bulgare
În prima parte a zilei de ieri, delegaţia a vizitat, pe rând, Institutul Social Caritativ „Diaconia“ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Biserica „Sf. Sava“, care şi-a serbat ieri unul dintre hramuri, Mănăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi“, Biblioteca Ecumenică „Dumitru Stăniloae“, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, unde a fost primită de conducerea facultăţii şi de corpul profesoral. „ne-am bucurat cu toţii de această vizită şi de binecuvântarea IPS Neofit. În cadrul vizitei am prezentat capela facultăţii, o serie de laboratoare de la secţia Artă Sacră şi am avut discuţii privitoare la posibile relaţii între Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi şi instituţii de învăţământ similare din Bulgaria. Am ajuns la concluzia că trebuie să demarăm cât de repede astfel de relaţii. Pelerinajul acesta se desfăşoară cu binecuvântarea IPS Mitropolit Daniel. A fost o întâlnire foarte plăcută, foarte caldă, iar IPS Neofit s-a arătat foarte deschis şi interesat de o colaborare pe linie bisericească şi pe linie de învăţământ teologic cu noi“, a declarat pentru Radio Trinitas pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi.
În partea a doua a zilei, oaspeţii bulgari s-au aflat la Mănăstirea Golia şi la Institutul Cultural Misionar Trinitas, după care au vizitat mănăstirile Podgorii - Copou şi Cetăţuia, poposind spre seară la Mănăstirea Neamţ. Astăzi, pelerinii din Bulgaria vor vizita mănăstirile nemţene: Secu, Sihăstria, Văratec, Agapia şi Bistriţa. Pelerinii din Bulgaria se află pentru prima dată în Moldova.