Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
O nouă biserică pentru pompierii din Câmpulung Moldovenesc
Biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" din cadrul Detaşamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc va fi târnosită duminică, 28 octombrie 2012, de Înalt Preasfinţitul Pimen. Ridicat în doi ani de zile la iniţiativa părintelui misionar Nicolae Moroşan, sfântul lăcaş este unic prin arhitectura deosebită care îmbină stilurile maramureşean, ştefanian şi brâncovenesc.
Oraşul Câmpulung Moldovenesc va fi la sfârşitul acestei săptămâni gazda unui eveniment religios cu o mare încărcătură spirituală. După doar doi ani de lucrări, Biserica militară "Sfântul Ioan Botezătorul", aflată în incinta Detaşamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) "Bucovina" al judeţului Suceava, va fi sfinţită de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. După târnosirea bisericii, oamenii vor avea posibilitatea să treacă prin sfântul altar şi să se închine sfintei mese. La slujba sfinţirii sunt aşteptaţi preoţi profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Ilarion V. Felea" a Universităţii "Aurel Vlaicu" din Arad, slujitori ai sfintelor altare din Cernăuţi, preoţi militari din toată ţara, autorităţi judeţene şi locale, dar şi conducerea ISU Suceava. "Aşteptăm cu bucurie venirea Înalt Preasfinţitului Pimen, căci cu binecuvântarea Înalt Preasfinţiei Sale am reuşit atât amenajarea paraclisului din clădirea Detaşamentului, cât şi înălţarea acestei biserici", a spus pr. Nicolae Moroşan, subofiţer şi misionar în cadrul detaşamentului.
Programul liturgic dedicat acestui eveniment va începe sâmbătă, 27 octombrie, la ora 18:00 cu slujba Privegherii. Duminică dimineaţă de la ora 8:00 se săvârşi slujba Aghezmei mici, iar la ora 9:00 va avea loc întâmpinarea Înalt Preasfinţitului Pimen de către soborul de preoţi. Slujba de sfinţire va fi urmată de Sfânta Liturghie. La final, IPS Pimen va adresa celor prezenţi un cuvânt de învăţătură.
Sprijin din partea ISU Suceava
În incinta Detaşamentului de Pompieri Câmpulung Moldovenesc din cadrul ISU Suceava a fost înfiinţat un paraclis închinat Sfântului Ierarh Iosif de la Partoş, ocrotitorul pompierilor români. Sfântul lăcaş a fost sfinţit în luna septembrie a anului 2005 de către Înalt Preasfinţitul Pimen. Întrucât spaţiul de rugăciune a devenit ulterior neîncăpător de numărul tot mai mare de angajaţi care participă la sfintele slujbe, pr. Nicolae Moroşan a iniţiat în anul 2010 procedurile de ridicare a unei biserici. "Am fost sprijinit foarte mult de col. Ion Burlui, inspector şef în cadrul ISU Suceava, care s-a implicat direct în demersurile necesare pentru ridicarea bisericii. Lăcaşul de închinăciune este din lemn, în stil maramureşean, îmbinat cu cel ştefanian şi cel brâncovenesc, şi a fost înălţat de doi meşteri din localitatea Bârsana, judeţul Maramureş", a amintit pr. misionar Nicolae Moroşan.
Ocrotitorul bisericii nu a fost ales întâmplător. "Sfântul Ioan Botezătorul a spus: "Eu vă botez cu apă, dar vine Cel ce este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintelor. El vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc" (Luca 3-16). Materia de bază a pompierilor este apa şi de aceea ne-am gândit ca acest sfânt lăcaş să fie închinat Sfântului Ioan Botezătorul, cel care a botezat cu apă", a explicat pr. Nicolae Moroşan. La ridicarea lăcaşului de închinăciune din incinta Detaşamentului de pompieri Câmpulung Moldovenesc au contribuit binefăcători din toată ţara.
În ultimii doi ani, pr. Nicolae Moroşan a făcut mai multe colecte atât la bisericile parohiale, cât şi la mănăstiri. "Am mers în toată ţara, de la Constanţa până la Satu Mare, Timişoara sau Oradea. Am mers foarte mult în Ardeal pentru a strânge fonduri întrucât acolo m-am instruit ca militar. De asemenea, am absolvit studiile de licenţă şi master la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad. Am fost în municipiul Dorohoi, unde am lucrat timp de opt ani, la mănăstirile din judeţele Vâlcea, Sibiu, Constanţa, Suceava s.a. Nu pot să uit sprijinul pe care mi l-au oferit patronii din Câmpulung Moldovenesc şi din localităţile învecinate", a mai adăugat pr. paroh Nicolae Moroşan.
Zi de aleasă sărbătoare la parohia "Sfânta Parascheva" din Pleşeşti - Vultureşti
Biserica "Sfânta Parascheva" din parohia Pleşeşti - Vultureşti, Protopopiatul Fălticeni, judeţul Suceava, va fi resfinţită mâine de Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Sfântul lăcaş a împlinit în acest an o sută de ani de la târnosire, pe data de 14 octombrie 1912 fiind sfinţită pentru prima dată.
Lucrările de renovare au început în toamna anului 2010 şi au constat în curăţarea picturii, refacerea faţadei exterioare şi a sfintei mese. De asemenea, la sfântul lăcaş s-a montat centrală termică, geamuri termopan, instalaţie electrică nouă, s-a schimbat duşumeaua, turnându-se şapă. Întreaga biserică s-a împodobit cu patru policandre noi, patru iconostase şi mobilier nou în sfântul altar. Întreaga pictură a fost supusă unui amplu proces de recondiţionare, impus de starea deplorabilă în care se afla. La exterior s-a refăcut toată faţada, inclusiv acoperişul şi temelia. În jurul bisericii s-a săpat şanţ pentru captarea apei şi s-au turnat alei.
Cu acest prilej va fi lansată o nouă ediţie a cărţii "Istoria Bisericii "Sfânta Parascheva" din satul Pleşeşti", semnată de pr. Vasile Pleşoianu, ctitorul sfântului lăcaş, şi de înv. Vasile Costăchescu. Volumul, apărut pentru prima dată în anul 1912 la prima sfinţire a bisericii, fost reeditat la iniţiativa părintelui paroh Constantin Daniel Loluţă. A doua carte care va fi lansată, "Satul Pleşeşti, vatră multiseculară", este semnată de prof. Mihai Ungureanu. "Cele două cărţi cuprind un cuvânt-înainte al Înalt Preasfinţitului Pimen, care evidenţiază importanţa colaborării între Biserică şi Şcoală", a amintit pr. paroh Constantin Daniel Loluţă.
Târnosire de biserică în Protopopiatul Bârlad
Biserica "Sfântul Dimitrie" din filia Chetrosu a parohiei Corodeşti, Protopopiatul Bârlad, judeţul Vaslui, va fi sfinţită mâine de PS Corneliu, Episcopul Huşilor. Sfântul lăcaş a fost ridicat între anii 2006-2012 de către familia Puşcaşu în cinstea şi pomenirea părinţilor lor. Noua poartă a cerului care va primi veşmântul târnosirii se află pe o colină, piatra de temelie fiind pusă în anul 2006 de PS Corneliu. "Acest lăcaş de închinăciune reprezintă o referinţă pentru zona Corodeştilor, care are biserci ridicate de înaintaşi din bârne şi pământ. Biserica se află pe o colină, fiind vizibilă din satele Chetrosu, Lazu şi Drăxeni. Vechiul sfânt lăcaş a fost afectat de inundaţii şi alunecări de teren. În prezent, satul Chetrosu este reorganizat pe un alt amplasament. Dăm slavă lui Dumnezeu şi Sfântului Dimitrie, ocrotitorul acestei biserici, pentru binecuvântarea de avea un nou altar de închinăciune", a spus pr. Vasile Lăiu, protopop al Protopopiatului Bârlad.