După ce zilele de luni și marți ale săptămânii trecute au fost dedicate conferințelor preoțești din protopopiatele Câmpulung Moldovenesc și Rădăuți, marți, 12 noiembrie 2024, a fost rândul
O zi luminoasă în Ţara Vlascilor
De sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, mii de credincioşi din Vlasca de altădată au participat la resfinţirea Catedralei episcopale de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Vizita canonică a Patriarhului României în Episcopia Giurgiului a cuprins vizitarea şi sfinţirea mai multor centre din cadrul eparhiei.
Manifestările au debutat cu procesiunea ierarhilor, a soborului de preoţi şi diaconi, precum şi a credincioşilor, de la sediul administrativ al Episcopiei Giurgiului până la Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului".
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost întâmpinat, în acordurile fanfarei militare, de oficialităţile oraşului şi de copii îmbrăcaţi în costume populare. Pe treptele catedralei, primarul oraşului Giurgiu, Lucian Iliescu, a oferit Preafericirii Sale distincţia de cetăţean de onoare al oraşului.
Înconjurat de un sobor de 14 ierarhi, PF Părinte Patriarh Daniel a săvârşit slujba de resfinţire a Catedralei episcopale şi i-a dat cel de-al doilea hram: "Sf. M. Mc. Gheorghe".
Moaştele Sfântului Gheorghe rămân la Giurgiu
Pentru a spori bucuria credincioşilor, au fost aduse de la Biserica "Sfântul Gheorghe" din regiunea italiană Liguria moaştele Sfântului Gheorghe de către Monsenior Marino Calogero, vicar al Episcopiei catolice din Chiavari, la rugămintea părintelui Filip Sorin de la Parohia "Sfântul Dimitrie" din Genova. Monseniorul Marino Calogero ne-a mărturisit că, în Liguria, există pe tărâmul spiritual o colaborare foarte frumoasă cu românii care au venit acolo să muncească, şi acesta este şi motivul pentru care Episcopia Catolică de acolo a acceptat să dăruiască giurgiuvenilor o părticică din moaştele sfântului ocrotitor al oraşului.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat Sfânta Liturghie, împreună cu IPS Neofit, Mitropolit de Ruse, şi cu ceilalţi ierarhi.
Preafericitul Părinte Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură în care a evocat chipul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.
La sfârşitul slujbei, Părintele Patriarh Daniel a acordat Preasfinţitului Episcop Ambrozie o cruce pectorală şi un engolpion şi a oferit Ordinul patriarhal "Sfântul Apostol Andrei" oficialităţilor care s-au implicat în restaurarea catedralei.
"Suntem deosebiţi de onoraţi că ne-aţi fost aproape la această mare sărbătoare a municipalităţii şi a Catedralei episcopale, care nu a fost târnosită de un arhiereu niciodată. Iată, astăzi se împlineşte o lucrare extraordinară, practic este consfinţită lucrarea înaintaşilor noştri prin binecuvântarea mâinilor Preafericirii Voastre!", a spus PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului.
După Sfânta Liturghie, Patriarhul României a sfinţit şi inaugurat reşedinţa episcopală din Giurgiu, după care a urmat deplasarea în localitatea Slobozia, acolo unde a inaugurat aşezământul social "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil", un centru de recuperare pentru mame şi copii, victime ale violenţei în familie.
"Noi suntem mâinile iubirii Lui"
Înconjurat de copiii aflaţi în noul aşezământ, Părintele Patriarh Daniel a apreciat activitatea depusă pentru înfiinţarea centrului, care se înscrie în lucrarea filantropică a Bisericii. "Apreciem foarte mult munca dumneavoastră pentru că este o muncă jertfelnică, o activitate sfântă, deoarece Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos pe care o cunoaştem în Liturghie se împlineşte în filantropie. Hristos nu are alte mâini ca să ajute pe semenii noştri, decât mâinile celor care cred în El, îl iubesc pe El, simt iubirea lui Hristos în sufletul lor şi o transmit sub forma aceasta de filantropie", a spus Părintele Patriarh Daniel.
"O eparhie fără o şcoală teologică nu este completă"
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mai vizitat şi Seminarul Teologic "Teoctist Patriarhul" din Giurgiu, unde părintele director Marius Constantin Jica a prezentat un scurt istoric al seminarului şi o parte din activităţile desfăşurate. Patriarhul României a arătat importanţa învăţământului teologic, spunând că "o eparhie fără o şcoală teologică nu este o eparhie completă, fiindcă formarea slujitorilor şi rugăciunea intensă din mănăstiri arată pe Duhul Sfânt care aduce tot timpul ceva nou".
Manifestările dedicate Sfântului Gheorghe s-au încheiat cu vizita la sediul administrativ al Eparhiei Giurgiului. Ansamblul folcloric "Mugurel de Vlaşca", format din copii, a susţinut un program artistic de cântece şi dansuri populare. PF Părinte Patriarh Daniel a felicitat coordonatorii grupului, pe părintele Mihail Balaban şi pe soţia sa, doamna Ecaterina Balaban, şi a dăruit iconiţe tuturor copiilor. În sediul administrativ al Episcopiei, Părintele Patriarh a fost întâmpinat de tinerii Centrului pentru Copii şi Tineret "Sf. Ioan Valahul". A urmat vizita la Muzeul Eparhial, unde a avut loc lansarea cărţii "Teologie şi Filosofie", a lui Nichifor Crainic (sub îngrijirea prof. Alexandru Michiduţă), editată de Centrul Cultural al episcopiei.
▲ Binecuvântări şi emoţii
La finalul zilei, Preasfinţitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, ne-a împărtăşit câteva din gândurile sale: "Am încheiat o zi minunată de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Nu ştiu să mai fi fost în anii anteriori o zi atât de luminoasă şi încărcată de emoţii, atât pentru clerul din Sfânta Episcopie a Giurgiului, cât şi pentru credincioşii adunaţi în număr atât de mare. Deşi vizita Preafericirii Sale n-a durat decât o zi, a fost totuşi o zi foarte concentrată şi credem că este pronia lui Dumnezeu deoarece am primit atâtea binecuvântări şi am împărtăşit cele mai înalte emoţii cu credincioşii noştri."