La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Odor duhovnicesc pentru Parohia Mărcuța din Capitală
Parohia Mărcuța din Protopopiatul Sector 2 Capitală a primit în dar un fragment din cinstitele moaște ale sfântului său ocrotitor, Marele Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Slujba de sfințire a raclei în care acesta a fost așezat a fost săvârșită miercuri, 14 decembrie, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Tezaurul duhovnicesc al Parohiei Mărcuța din cartierul bucureștean Pantelimon s-a îmbogățit prin primirea unui fragment din cinstitele moaște ale Sfântului doctor fără de arginți, Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, sub ocrotirea căruia a fost așezat lăcașul de rugăciune al comunității. Părticica de sfinte moaște a fost oferită în dar de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel din tezaurul sacru al Patriarhiei Române.
Fragmentul oferit a fost așezat într-o frumoasă raclă din argint confecționată la Atelierele Patriarhiei Române şi împodobită cu icoane ale marelui sfânt tămăduitor. Slujba de sfințire a noii racle a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de clerici, în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale. La finalul rânduielii, Preafericirea Sa a rostit un cuvânt de binecuvântare în care a amintit faptul că fragmentul oferit parohiei bucureștene provine din tezaurul bisericii fostei mănăstiri care a funcționat pe insula de pe lacul Pantelimon, care a fost demolată în perioada regimului comunist. „Această nouă raclă a fost confecționată la Atelierele Patriarhiei Române, iar noi am oferit, din tezaurul Patriarhiei, un fragment din moaștele Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon, care provin de la Mănăstirea Sfântului Pantelimon, care s-a aflat pe insula din lacul Pantelimon. Această mănăstire, care funcționa în secolul al 18-lea, a oferit multă vindecare celor bolnavi pentru că, în apropiere de bisericuța acestei mănăstiri, s-a aflat și un spital. Astfel, mănăstirea a devenit loc de vindecare. În timpul comunismului, biserica în care se aflau aceste sfinte moaște a fost demolată. De aceea, am hotărât să reconstruim biserica, ce se află acum spre finalizare. Moaștele Sfântului Pantelimon au fost transferate la o biserică din localitatea Pantelimon, apoi aduse la Reședința Patriarhală, unele mici fragmente fiind dăruite la diferite biserici. Partea care a rămas la noi urmează să o ducem înapoi la Biserica Sfântului Pantelimon. Astfel, biserica fostei mănăstiri, deși jertfită prin demolare, a dăruit multă mângâiere, alinare și încurajare celor care au primit o părticică din moaștele sfântului tămăduitor”, a spus Patriarhul României.
Totodată, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat faptul că cinstitele moaște ale sfinților sunt izvoare de vindecare, binecuvântare și bucurie duhovnicească în parohiile unde sunt păstrate: „Pentru noi este o bucurie să ajutăm și această parohie, care are o istorie foarte bogată și o semnificație deosebită, pentru că și acolo a fost cândva un spital în care a fost internat și poetul Mihai Eminescu. Acum sunt foarte multe activități culturale, social-filantropice la Biserica «Sfântul Pantelimon»- Mărcuța din Capitală”.
Părintele paroh Gheorghe Dan a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru marele odor oferit și i-a dăruit un aranjament floral.