Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Omagiu poetului național la Parohia Mărcuța din Capitală
În data de 15 iunie 2023 se împlinesc 134 de ani de la trecerea la cele veșnice a poetului Mihai Eminescu. Cu acest prilej, Parohia Mărcuța din sectorul 2 al Capitalei a organizat, în seara zilei de marți, 13 iunie, a treia ediție a evenimentului cultural „Eminescu în vers și cânt”.
Numeroși enoriași și admiratori ai lui Mihai Eminescu s-au delectat la spectacolul desfășurat pe treptele bisericii parohiale în cinstea „poetului nepereche”. În cadrul manifestării, cei prezenți au audiat poezii ale lui Mihai Eminescu, recitate de actorii Eugen Cristea și George Ioan Hodor, precum și de copii de la școala catehetică a Parohiei Mărcuța. De asemenea, artiști precum Maria-Mădălina Constantin, Ana-Bianca Marinescu, Alin Horia Mânzat și Cezar Bălan, de la Opera Națională din București și de la Filarmonica „George Enescu”, au încântat publicul interpretând piese muzicale pe versuri din lirica eminesciană, precum și melodii despre cel mai prețuit poet al neamului nostru. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Asociația SmartArt.
Părintele paroh Dan Gheorghe ne-a vorbit despre influențele creștine profunde care au marcat opera poetului național: „Comemorându-l pe Mihai Eminescu, îndeplinim o obligație morală față de marile valori naționale. Biserica are o sensibilitate deosebită pentru marele poet. Eminescu a fost un fiu fidel al Bisericii străbune în care s-a născut și a fost educat, deși a cunoscut multe religii prin intermediul studiilor pe care le-a făcut în Apus. De timpuriu, din biserica veche pe care a avut-o pe moșia părintească și din chiliile mătușilor sale, a descoperit rugăciunea, evlavia și smerenia, care au pătruns adânc în sufletul său. Disciplina vieții monahale, rugăciunea și ritualul de zi cu zi, cunoscute poetului din vizitele lungi și vacanțele petrecute la mănăstiri, au influențat puternic opera eminesciană, străbătută de un adânc fior religios, fapt care i-a uimit pe contemporanii săi. Biserica Mărcuța îl comemorează de două ori pe an pe Mihai Eminescu și pentru a alina sufletul poetului întristat și mâhnit din cauza celor care căutau să îi stabilească un diagnostic nemeritat”.
„Astăzi s-a desfășurat ediția a treia a acestui festival organizat în memoria lui Mihai Eminescu. De obicei Grupul coral «Pnevma» susținea concerte cu această ocazie, dar, fiind vremea îngăduitoare, am putut organiza pe treptele bisericii un spectacol cu muzică patriotică și cântece de și despre Eminescu. Ca întotdeauna, publicul de aici a fost foarte cald, bucurându-se și cântând alături de noi”, a adăugat Alin Horia Mânzat, președintele Asociației SmartArt și artist liric la Opera Națională din București.
Poetul Mihai Eminescu este pomenit joi, 15 iunie, la Parohia Mărcuța, și prin săvârșirea Sfintei Liturghii și a slujbei Parastasului în biserica veche a parohiei, aflată în apropierea clădirii unde acesta și-a petrecut ultima parte a vieții. Comemorarea poetului va continua și prin organizarea de către parohie a unui pelerinaj prin intermediul căruia vârstnicii și persoanele singure vor avea ocazia de a merge pe urmele lui Mihai Eminescu, vizitând localitatea natală, muzeul său, precum și mănăstirile la care acesta a poposit.