De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Parastas pentru singura femeie care a votat unirea Basarabiei cu România
Preasfinţitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a săvârşit duminică, 27 martie, slujba Parastasului pentru Elena Alistar, singura femeie din Sfatul Ţării care a votat unirea Basarabiei cu România, în cadrul procesului de reîntregire a ţării din 1918.
Evenimentul comemorativ a avut loc cu ocazia împlinirii a 104 ani de la săvârşirea acestui act istoric, slujba de pomenire fiind oficiată în Cimitirul „Şerban Vodă”-Bellu, acolo unde osemintele sale au fost înmormântate în 1962, ulterior trecerii sale la Domnul în anul 1955.
În cuvântul de binecuvântare rostit la finalul slujbei, Episcopul Basarabiei de Sud a evidenţiat personalităţile din Sfatul Ţării care au contribuit la înfăptuirea Marii Uniri din 1918: „Pe lângă marile personalități, Pan Halippa, Ciurunga, pe lângă toate câte au fost acolo, a mai existat o figură smerită, dar foarte însemnată, a Elenei Alistar. Era o femeie foarte respectată, fiind aleasă în Sfatul Țării a rămas după aceea în conștiința basarabenilor ca o femeie puternică, o femeie demnă care a avut un rol însemnat la promovarea și extinderea Unirii”.
Elena Alistar s-a refugiat în România în anul 1940, după ce Basarabia a fost ocupată de Uniunea Sovietică, locuind o perioadă la Iaşi. Ultima parte a vieţii şi-a trăit-o la Pucioasa, judeţul Dâmboviţa, unde comuniştii i-au stabilit domiciliul forţat.