De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Patriarhul României a resfinţit Catedrala episcopală din Giurgiu
La invitaţia Preasfinţitului Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, însoţit de o delegaţie de ierarhi, preoţi şi diaconi, a săvârşit ieri slujba de resfinţire a Catedralei episcopale din Giurgiu.
Manifestările religios-culturale au debutat cu procesiunea ierarhilor, a soborului de preoţi şi diaconi, precum şi a credincioşilor, de la sediul administrativ al Episcopiei Giurgiului până la Catedrala episcopală cu hramul "Adormirea Maicii Domnului". Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a fost întâmpinat de oficialităţile oraşului şi de numeroşi credincioşi.
Procesiunea a fost urmată de slujba de resfinţire a Catedralei episcopale, săvârşită de PF Părinte Patriarh Daniel. Cu acest prilej, sfântul lăcaş a primit al doilea hram, "Sf. M. Mc. Gheorghe", ale cărui cinstite moaşte au fost aduse de la Biserica "Sfântul Gheorghe" din Chiavari, Italia.
După săvârşirea slujbei de resfinţire, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor din 13 ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al BOR, împreună cu IPS Neofit, Mitropolit de Ruse, Bulgaria. Patriarhul României a subliniat faptul că resfinţirea Catedralei episcopale din Giurgiu are o legătură deosebită cu moaştele sfinţilor martiri sau mucenici, deoarece atunci când se sfinţeşte sau se resfinţeşte o biserică ortodoxă sunt purtate în procesiune moaşte de mucenici care mai apoi se pun în piciorul Sfintei Mese.
Unul dintre cei mai cinstiţi sfinţi în România
În cadrul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Daniel a tâlcuit sensurile duhovniceşti ale pericopei evanghelice citite, evocând chipul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, subliniind cinstirea pe care i-o acordă Biserica: "Sfântul Gheorghe, de origine din Capadocia, reprezintă militarul creştin care preferă să fie militar al lui Hristos, în loc să fie ostaş al unui împărat păgân. Sfântul Gheorghe este foarte popular în lumea ortodoxă, dar şi în creştinătatea occidentală. La noi în ţară, Sfântul Gheorghe se bucură de o cinstire deosebită şi acest lucru se vede atât în numărul mare de persoane care îi poartă numele, cât şi în faptul că unele oraşe din ţara noastră îi poartă numele, cum ar fi Sfântu Gheorghe în Transilvania sau Giurgiu, unde ne aflăm acum. Sfântul Gheorghe a fost şi ocrotitorul armatei Sfântului Ştefan cel Mare, de aceea, pe steagurile de luptă ale slăvitului voievod al Moldovei se afla pictată sau cusută icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. El este şi astăzi ocrotitorul forţelor terestre ale Armatei Române, este iubit de popor şi chemat des în rugăciuni atunci când credincioşii se luptă cu ispitele, cu încercările, cu necazurile sau cu bolile."
După Sfânta Liturghie, Patriarhul României, înconjurat de soborul ierarhilor şi slujitorilor, a sfinţit şi inaugurat reşedinţa episcopală din Giurgiu.
În cadrul vizitei canonice în Eparhia Giurgiului, Preafericirea Sa a inaugurat Aşezământul Social "Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" din localitatea Slobozia, în cadrul căreia funcţionează un centru de recuperare pentru mame şi copii, victime ale violenţei în familie. Ieri, Patriarhul nostru a vizitat şi Seminarul Teologic "Teoctist Patriarhul" din municipiul Giurgiu, unde a fost întâmpinat de corpul profesoral şi de elevi.
Manifestările religios-culturale dedicate Sf. M. Mc. Gheorghe s-au încheiat cu inaugurarea Străzii Episcopiei, pe care se află sediul administrativ al Eparhiei Giurgiului. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a vizitat şi Muzeul Eparhial şi Centrul pentru Copii şi Tineret "Sf. Ioan Valahul" din Giurgiu. În incinta sediului administrativ al Episcopiei Giurgiului s-a lansat ieri cartea "Teologie şi Filosofie", a lui Nichifor Crainic, editată de Centrul Cultural care poartă numele marelui scriitor şi gânditor originar din judeţul Giurgiu.