De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Patriarhul României a vizitat șantierul Catedralei Naționale
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a vizitat vineri, 4 mai 2018, șantierul Catedralei Mântuirii Neamului. Preafericirea Sa a fost însoțit de arhim. Nectarie Șofelea, exarh administrativ al mănăstirilor din Arhiepiscopia Bucureștilor, și de ing. Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal la Sectorul monumente și construcții bisericești al Patriarhiei Române, informează basilica.ro.
Mai multe detalii despre această vizită ne-a oferit ing. Vasile Crăcăoanu, consilier patriarhal: „Vizita Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pe șantierul Catedralei Naționale a avut loc vineri, 4 mai. Am prezentat stadiul lucrărilor care se desfășoară în acest moment în partea de vest a catedralei - extinderea din frontonul de vest, acolo unde executăm subsolurile care fac legătura între catedrală și spațiul liturgic exterior. La data sfințirii, în luna noiembrie a acestui an, trebuie să finalizăm lucrările din fața catedralei, unde se va crea acest spațiu liturgic exterior, pentru ca oamenii să asiste la slujbă. Totodată, i-am prezentat Preafericirii Sale și lucrările din interiorul catedralei, în zona altarului – pregătirea catapetesmei pentru aplicarea icoanelor din mozaic, soleea, pereți interiori, zonele de acces în catedrală, precum și alte lucrări care trebuie finalizate înainte de slujba de sfințire. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ne-a încurajat să continuăm lucrările, pentru a le încheia cu bine până la sfârșitul anului”.
În acest moment, corpul catedralei, la cota 45 de metri, este închis în proporție de 95%: „Sunt în curs de execuție bolta de peste pronaos și bolta de peste altar. După finalizarea celor două zone, corpul principal va fi închis în totalitate. Mai avansate sunt zonele turlelor, în special drumul critic al proiectului din turla principală, având în vedere că această turlă se va termina ultima, la cota 106 metri – structura din beton armat, și la cota 120 de metri – structura metalică a acoperișului. În zona turlei principale, suntem la cota 65 de metri cu turnarea plăcii de beton, iar cu armăturile suntem între cotele 71 și 75 de metri. Pe zona turlei-clopotniță, suntem la cota 58 de metri, acolo unde în acest moment se armează planșeul pe care se vor susține cele 6 clopote ale Catedralei Naționale. Pe celelalte turle secundare, armătura până la cota 60 de metri este montată în totalitate, urmează ca în perioada imediat următoare să betonăm pereții. După finalizarea planșeului de la cota 60 de metri, vom monta structurile metalice aferente acoperișului”, a spus ing. Vasile Crăcăoanu.