Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Patriarhul României la Biserica „Sfântul Mina“ – Vergu
Credincioşii Parohiei "Sfântul Mina" - Vergu, din Bucureşti, s-au bucurat ieri, de ziua Sfântului Mare Mucenic Mina, de prezenţa la biserica lor a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Evlavia credincioşilor s-a îndreptat şi anul acesta către Sfântul Mare Mucenic Mina, mai ales la biserica bucureşteană cunoscută sub numele de "Sfântul Mina" - Vergu, acolo unde se păstrează şi un fragment din moaştele sale. Câteva mii de credincioşi s-au aşezat la rând şi au aşteptat să cinstească moaştele încă din ajunul sărbătorii, când Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori, a săvârşit slujba Privegherii. Şi la Sfânta Liturghie din ziua hramului, precum şi mult după aceea, curtea bisericii şi străduţele din jur au fost pline de credincioşii şi pelerinii veniţi să se roage şi să mulţumească sfântului lor drag, care le împlineşte grabnic cererile.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat în cuvântul de învăţătură că Pilda samarineanului milostiv, consemnată în Evanghelia după Sfântul Luca la capitolul 10, prezintă sub forma unei povestiri concentrate întreaga istorie a mântuirii neamului omenesc. "Coborârea de la Ierusalim la Ierihon şi drama căderii între tâlharii ucigaşi de suflete şi trupuri înseamnă degradarea umanităţii după căderea în păcat. Tâlharii care atacă, jefuiesc şi vatămă sufletul şi trupul sunt demonii şi patimile omeneşti, egoiste. Ele degradează sufletul prin înstrăinarea de Dumnezeu şi trupul prin mergerea spre moarte biologică", a spus Preafericirea Sa. Preotul şi levitul Vechiului Testament care au trecut pe lângă omul vătămat arată neputinţa Legii vechi de a ridica starea căzută a omului. "Preotul şi levitul reprezintă pe acei slujitori ai Vechiului Testament pentru care Legea a devenit o formalitate, iar rugăciunea a devenit un ritualism. Aceştia au redus Legea la prescripţii exterioare fără schimbarea stării interioare a sufletului. Nu mai erau capabili să lege adevărul credinţei de iubirea milostivă arătată semenilor", a explicat Patriarhul României. "Samarineanul milostiv este Însuşi Mântuitorul care a coborât din ceruri din iubire pentru oameni şi pentru mântuirea lor şi a început vindecarea umanităţii prin vindecarea rănilor sufletului cauzate de păcat şi prin vindecarea de multe boli trupeşti, aşa cum ne arată Sfintele Evanghelii. Casa de oaspeţi la care bunul samarinean duce pe cel rănit este Biserica înţeleasă ca loc de vindecare, de ridicare, de însănătoşire. Cei doi dinari, după interpretarea Sfinţilor Părinţi ai Bisericii, înseamnă Vechiul şi Noul Testament sau porunca iubirii faţă de Dumnezeu şi de semeni", a spus Preafericirea Sa.
Semnificaţia întoarcerii samarineanului după o anumită vreme arată că vindecarea finală de moarte a neamului omenesc are loc odată cu a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos la sfârşitul lumii. "Reîntoarcerea bunului samarinean înseamnă venirea a doua a Mântuitorului, când se va arăta în slavă împreună cu sfinţii îngeri şi Sfinţii Apostoli pentru judecarea lumii, dar şi pentru vindecarea definitivă a umanităţii de moarte, pentru că adevărata mântuire nu este doar mântuirea sufletului din păcat, ci şi vindecarea trupului din moarte şi stricăciune. Învierea cea de obşte este vindecarea deplină a oamenilor prin aceea că şi trupul va învia şi se va uni cu sufletul omului, ca împreună să participe la bucuria vieţii veşnice", a explicat Preafericirea Sa.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidenţiat bogata activitate care se desfăşoară la această parohie şi a acordat Ordinul "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" părintelui paroh Gheorghe Ispas şi Ordinul "Sfântul Ştefan cel Mare" părintelui consilier patriarhal Costin Spiridon. De asemenea, Patriarhul României a hirotesit întru iconom stavrofor pe preoţii slujitori Nicolae Andrei şi Marin Zlotea, a conferit Diploma de onoare "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" membrilor Consiliului parohial şi ai Comitetului parohial. Spre folosul vieţii liturgice şi pastorale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit acestei biserici mai multe cărţi liturgice, iar credincioşilor prezenţi iconiţe cu chipul Sfântului Mina. În semn de preţuire, părintele paroh a dăruit Patriarhului României, în numele credincioşilor, o icoană în stil mozaic cu Sfântul Mare Mucenic Mina.