La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Pelerinaj de Florii în Capitală
Serbarea praznicului Intrării Domnului în Ierusalim a început în Capitală sâmbătă, 8 aprilie, printr-un buchet de evenimente liturgice, care au culminat cu tradiționalul pelerinaj, procesiunea adunând anul acesta un impresionant număr de clerici și credincioși. Alaiul procesional care a străbătut drumul de la Mănăstirea Radu Vodă până pe esplanada Catedralei Patriarhale a fost condus de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, fiind întâmpinat pe Colina Bucuriei de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a sfințit icoana praznicală și a rostit un cuvânt de învățătură.
Mii de clerici și credincioși au participat sâmbătă seara la tradiționalul pelerinaj organizat cu prilejul praznicului Intrării Domnului în Ierusalim. După săvârșirea Vecerniei sărbătorii de către un sobor de slujitori ai Mănăstirii Radu Vodă din București, în pridvorul bisericii așezământului monahal bucureștean Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a săvârșit rânduiala binecuvântării ramurilor de salcie. Apoi, preoții și diaconii din Capitală și județul Ilfov, rânduiți pe protopopiate, preoții de caritate, preoții militari și preoții slujitori din cimitirele de stat, precum și clericii ostenitori în Administrația eparhială și Administrația Patriarhală, au pornit în procesiune către Catedrala Patriarhală, fiind urmați de icoana Intrării Domnului în Ierusalim purtată de patru clerici.
În urma acestora, miile de credincioși, purtând ramuri de salcie și flori în mâini, amintind de poporul care L-a întâmpinat pe Mântuitorul la Intrarea Sa în Ierusalim, au întregit suita procesiunii, pe tot parcursul acesteia adăugându-se credincioși iubitori de praznice, așezând înaintea icoanei praznicale, pe drum, flori. Pe întregul traseu al pelerinajului, membri ai corului Seminarului Teologic „Nifon Mitropolitul” din București, dirijați de arhidiaconul prof. Nifon Constantin, au intonat troparul praznicului Intrării Domnului în Ierusalim și cântări specifice Postului Mare și Săptămânii Sfintelor Pătimiri, precum „Cu noi este Dumnezeu”, „Doamne al puterilor”, „Iată, Mirele vine”, „Cămara Ta, Mântuitorule”.
Popasuri de rugăciune
Prima oprire din cadrul pelerinajului a fost în fața Catedralei Mitropolitane „Sfântul Spiridon”-Nou, Paraclis Patriarhal, alaiul fiind întâmpinat în sunetele clopotelor de slujitorii și ostenitorii lăcașului de cult purtând Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, ripide și steaguri bisericești. Aici au fost înălțate rugăciuni de pomenire pentru sănătatea și ocrotirea în pace a poporului dreptcredincios, iar Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a citit Condacul al 2-lea al Acatistului Intrării Domnului în Ierusalim.
Clericii și credincioșii s-au deplasat apoi către Paraclisul universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, unde corpul profesoral și studenți au întâmpinat procesiunea. Și aici au fost rostite cereri pentru ocrotirea poporului român, a slujitorilor și ostenitorilor sfântului lăcaș, precum și pentru membrii corpului didactic și a studenților teologi, pentru ca Dumnezeu să le dăruiască înțelepciune, știință și sănătate. Aici, Episcopul-vicar patriarhal a citit Condacul al 11-lea al Acatistului praznicului.
„Pelerinajul de Florii, procesiune în comuniune și adunare în mișcare”
Climaxul tradiționalului pelerinaj de Florii l-a reprezentat sosirea procesiunii pe Colina Bucuriei, unde clericii și credincioșii prezenți au fost întâmpinați în pridvorul de la intrarea Reședinței Patriarhale de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, alături de Preasfințitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum. Aici, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a citit Condacul al 13-lea al Acatistului Intrării Domnului în Ierusalim, iar Întâistătătorul Bisericii noastre a săvârșit rânduiala sfințirii icoanei praznicale purtate de clerici în timpul procesiunii. De asemenea, Preafericirea Sa a rostit și Rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre istoria îndelungată a pelerinajului de Florii: „Frumusețea praznicului Intrării Domnului în Ierusalim se vede mai ales atunci când, în ajunul sărbătorii, se organizează, în Sâmbăta lui Lazăr, pelerinajul de Florii. Acesta este menționat în secolele al 3-lea și al 4-lea la Ierusalim, apoi în Constantinopol și în alte orașe mari ale Imperiului bizantin. Acest pelerinaj de Florii aduna laolaltă, în rugăciune, în cântare și în bucuria mărturisirii credinței în Iisus Hristos, împărați și domnitori, oameni de vază din cetate, dar și preoți și simpli credincioși. Acele pelerinaje din veacurile prime creștine au fost reînnoite în diferite perioade ale istoriei, când împrejurările au permis organizarea acestor pelerinaje. În București, un astfel de pelerinaj a avut loc anual până în 1948, când regimul comunist le-a interzis. După 60 de ani, însă, în 2008, pelerinajul de Florii a fost reluat și s-a amplificat de la un an la altul”.
De asemenea, Preafericirea Sa a evidențiat înțelesurile duhovnicești ale acestei procesiuni tradiționale desfășurate înaintea praznicului Intrării Domnului în Ierusalim. „Sunt foarte multe și profunde înțelesurile pelerinajului de Florii. În primul rând, pelerinajul de Florii este o prevestire a Sfintelor Paști și mărturisire a lui Hristos, Biruitorul morții. În al doilea rând, pelerinajul de Florii este procesiune în comuniune și adunare în mișcare pentru că este procesiune sau înaintare. El începe la o biserică și la o alta se încheie. În al treilea rând, pelerinajul de Florii este binecuvântare pentru cetate și simbol al prieteniei oamenilor cu Hristos pentru că Mântuitorul l-a înviat pe prietenul Său, Lazăr din Betania, care murise cu patru zile înainte. În al patrulea rând, pelerinajul de Florii ne arată că florile credinței și luminile virtuților adunate în suflet prin post, prin rugăciune, prin pocăință, prin spovedanie și împărtășire mai deasă în timpul Postului Sfintelor Paști, aceste lumini de flori din suflet, simbolizate prin ramurile de finic și de salcie, sunt oferite lui Hristos ca semn al iubirii noastre, ca răspuns la iubirea Lui. În al cincilea rând, pelerinajul de Florii ne ajută să ne gândim la sensul ultim al vieții noastre. Trecerea prin cetate, de la o biserică la altă biserică, este trecerea credinciosului spre Cetatea cerească, netrecătoare, spre Ierusalimul ceresc. Acest pelerinaj ne spune, ca și cuvântul «paște» care înseamnă «trecere», că suntem trecători, călători pe acest pământ. Pelerinajul de Florii adună clerici și credincioși mireni din parohii și mănăstiri. Aici sunt prezenți nu doar preoți din parohii și mănăstiri, ci și preoți militari, preoți din spitale, din penitenciare și preoți de caritate din alte instituții. Aceasta arată că preoții din diferite locuri de activitate se adună în mărturisire comună a lui Hristos, Biruitorul morții. De asemenea, credincioșii sunt din toate parohiile și din diferite mănăstiri viețuitori și viețuitoare, pentru a arăta că Biserica însăși este comunitate în mișcare, comuniune în mărturisire și, în același timp, în simțirea anticipată a bucuriei Învierii. Prin rugăciunile care se rostesc la opririle din timpul pelerinajului și prin cântări se sfințește cetatea întreagă. De aceea, pelerinajul nu este o simplă mișcare de tip sportiv, ci este mișcare pentru binecuvântare”, a spus Patriarhul României.
În încheierea cuvântului său, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis un mesaj de mulțumire tuturor celor care au contribuit la organizarea procesiunii din acest an. Astfel, Preafericirea Sa a evidențiat contribuția Protopopiatului Ilfov Sud pentru realizarea icoanei praznicale; Protoieriei Sector 5 Capitală pentru pregătirea iconițelor care s-au împărțit pelerinilor; protoieriilor sectoarelor 1 și 3 Capitală pentru pregătirea stâlpărilor de finic pentru clerici; Protopopiatului Ilfov Nord pentru pregătirea ramurilor de salcie pentru credincioși; Grupului psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale și corului Seminarului Teologic din București pentru oferirea răspunsurilor liturgice; Serviciului colportaj și Sectorului cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor pentru pregătirea și distribuirea darurilor pentru preoți; Radioului și Televiziunii TRINITAS care au asigurat transmisiunea în direct a evenimentului și sonorizarea pe traseul pelerinajului. Totodată, Preafericirea Sa a mulțumit și autorităților care au sprijinit organizarea pelerinajului, respectiv Primăria Generală a Municipiului București, Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București, Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov, Serviciul de Ambulanță București-Ilfov, Primăria Sectorului 4, Poliția Locală a Municipiului București și Direcția Generală de Poliție Locală Sector 4.
Citește și: Recunoştinţă pentru sprijinitorii activităţii Bisericii