De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Pelerinaj la izvorul vindecător al mănăstirii prahovene Ghighiu
De praznicul Izvorului Tămăduirii, 29 aprilie 2022, mulțime de credincioși din județul Prahova, dar și din împrejurimi și-au îndreptat pașii la Mănăstirea Ghighiu, care și-a sărbătorit hramul. În mijlocul obștii monahale și al pelerinilor s-a aflat Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Sfințirii apei la agheasmatarul din vecinătatea bisericii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.
Încă de dimineață credincioșii au venit la mănăstirea prahoveană Ghighiu, loc de reculegere și rugăciune binecuvântat pentru pelerini, să ia apă sfințită de la izvorul vindecător din incinta mănăstirii și să se închine Icoanei Maicii Domnului „Siriaca”, adusă din Patriarhia Antiohiei în România în anul 1958. Rândul credincioșilor care au așteptat într-o atmosferă de pace și rugăciune să aducă mulțumire și să-i ceară ajutor Născătoarei de Dumnezeu a curs necontenit, asemenea și la izvorul vindecător.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, în biserica cu hramurile „Izvorul Tămăduirii” și „Adormirea Maicii Domnului” a așezământului. Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu ierarhul la Sfânta Liturghie au făcut parte: părintele arhimandrit David Petrovici, stareț al Mănăstirii Caraiman și exarh pentru zona de munte a Arhiepiscopiei Bucureștilor; protosinghelul Iustin Bulimar, starețul Mănăstirii Plumbuita; părintele Adrian-Cosmin Matei, protoiereu al Protopopiatului Ploiești Nord, precum și alți slujitori.
În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a amintit că în calendarul Bisericii Ortodoxe Române se face în această zi și pomenirea Cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului „Siriaca” de la Mănăstirea Ghighiu: „Harul lui Dumnezeu lucrează prin Sfintele Taine. Dar precum lucra și prin ștergarele Sfântului Petru, care atinse fiind de credincioși se vindecau de anumite boli, așa și noi ne vindecăm în Biserică dacă avem credință, mai ales acolo unde Dumnezeu rânduiește și o icoană făcătoare de minuni. Așa s-a manifestat în mod deosebit și își revarsă lucrarea binefăcătoare a lui Dumnezeu asupra credincioșilor și Icoana Maicii Domnului «Siriaca» de la această mănăstire. A fost strămutată din Biserica «Sfântul Lazăr» a acestui așezământ, unde fusese ținută din anul 1958 și până după evenimentele din anul 1989. A cerut maicii starețe de atunci, Pelaghia Tudor, să o scoată de acolo și să o aducă aici, în biserica mare, pentru a ajuta lumea. Ziua de sărbătorire a acestei icoane se face în ziua praznicului Izvorului Tămăduirii, pentru că în proximitatea mănăstirii este un izvor făcător de minuni. Este o sărbătoare întreită pe care o cinstim împreună sub lumina Sfintei Învieri a Domnului nostru Iisus Hristos”.
În continuare, ierarhul a vorbit despre minunile Maicii Domnului săvârșite în împrejurimile orașului Constantinopol, capitala Imperiului Bizantin. „Maica Domnului este un mare izvor de tămăduiri. O minune a săvârșit și lângă orașul Constantinopol, unde se afla un izvor tămăduitor. Acest izvor era cunoscut multora în cetatea aceasta și în tot imperiul. Foarte mulți creștini veneau acolo, mai ales la sărbătoarea care s-a stabilit în Vinerea din Săptămâna Luminată. În această vinere, Maica Domnului aduce mângâiere și răcorire sufletelor care sunt cuprinse în încercări și necazuri și aduce alinare. Împăratul Justinian cel Mare a căzut răpus de o boală foarte grea și a cerut să fie dus la biserica izvorului Maicii Domnului din apropierea Constantinopolului. Acolo, prin rugăciuni și stropit fiind cu agheasmă din acest izvor, s-a tămăduit. Drept urmare, a mărit biserica de acolo și de aceea, în această zi, când se prăznuiește minunea pe care a făcut-o Născătoarea de Dumnezeu cu orbul din Constantinopol și cu viitorul împărat Leon cel Mare, se sărbătorește și înnoirea acestei biserici de către împăratul Justinian cel Mare. Mai târziu biserica a fost distrusă, dar a fost refăcută și în prezent este loc de pelerinaj pentru creștinii ortodocși”, a reliefat Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, soborul de slujitori a mers în procesiune către agheasmatarul așezământului monahal, unde Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul a săvârșit slujba Sfințirii apei după rânduiala din Vinerea Luminată, binecuvântându-i pe cei prezenți prin stropire cu agheasmă.