De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Pelerinaj la Mănăstirea Ghighiu din Prahova
La Mănăstirea Ghighiu, județul Prahova, s-a desfăşurat, de sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, un pelerinaj la izvorul tămăduitor de aici, precum și la Icoana Maicii Domnului „Siriaca”. Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară al așezământului monahal de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La final, ierarhul a săvârșit sfințirea apei după rânduiala din Vinerea Luminată la agheasmatarul din curtea mănăstirii, binecuvântându-i pe credincioșii prezenți prin stropirea cu agheasma Izvorului Tămăduirii.
În cuvântul de învățătură, Preasfinția Sa a arătat că cinstirea Maicii Domnului din Vinerea Luminată este legată de sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos.
„Ne aflăm aici cu prilejul sărbătorii Izvorului Tămăduirii, una dintre numeroasele sărbători pe care Biserica le-a închinat Preacuratei Născătoare de Dumnezeu, numită în cântările bisericești și în rugăciuni, în acatiste și paraclise «Izvorul Vieții». Așa au numit-o imnografii chiar și la adormirea ei, când a fost așezată în mormântul din Ghetsimani, atunci când au spus că «Izvorul Vieții în mormânt se pune și scară către cer mormântul se face». Izvorul Vieții, cea care izvorăște noian de milostiviri asupra tuturor fiilor Bisericii, asupra celor care îi cer ajutorul în rugăciuni, este prăznuită și în Săptămâna Luminată, așa cum este prăznuită la marile sărbători bisericești. Nu se putea ca la sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos să nu fie și un popas duhovnicesc închinat Preacuratei Sale Maici, care s-a bucurat de ridicarea Lui din morți după ce prin sufletul ei a trecut sabie, văzându-L răstignit pe cruce pe Fiul ei”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.