Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Pelerinajul bucuriei la Schitul Poiana Mărului
Praznicul Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul constituie în fiecare an prilej de rugăciune, meditaţie şi pelerinaj pentru credincioşii de pe Valea Bistrei, din Episcopia Caransebeşului şi nu numai. La acest praznic schitul din staţiunea turistică Poiana Mărului îşi cinsteşte ocrotitorul.
Şi în acest an, potrivit tradiţiei, icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni din Parohia Măru a fost adusă în procesiune la mănăstire, credincioşii având posibilitatea să se închine timp de două zile şi să aducă rugăciuni în faţa icoanei care de aproape 500 de ani ocroteşte aceste meleaguri.
În ajunul praznicului, preoţi, călugări şi credincioşi au adus în procesiune icoana Maicii Domnului din Parohia Măru spre schitul din staţiunea Poiana Mărului, unde pelerinii şi obştea monahală aşteptau primirea binecuvântării Maicii Domnului. După aşezarea icoanei într-un baldachin special amenajat, s-a săvârşit slujba de Priveghere de către Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa credincioşilor. În continuarea slujbei de priveghere, s-au săvârşit acatiste şi rugăciuni până în zorii zilei, când s-au săvârşit slujba Sfinţirii apei şi Taina Sfântului Maslu.
Bucuria duhovnicească a fost deplină când Sfânta Liturghie a fost săvârşită de PS Lucian, înconjurat de un sobor format din 45 de slujitori. La Sfânta Liturghie au participat credincioşi din toate zonele Banatului, care s-au bucurat de peisajul minunat în care Schitul Poiana Mărului se odihneşte, precum şi de binecuvântarea icoanei Maicii Domnului.
La momentul cuvenit, credincioşii s-au împărtăşit în număr mare, apoi chiriarhul locului a ţinut un cuvânt de învăţătură. "Acest praznic închinat celui mai mare om născut din femeie ne învaţă ce înseamnă în viaţa unei familii statornicia în nădejdea rânduielii lui Dumnezeu. Am văzut că neîncrederea în Dumnezeu a preotului Zaharia a făcut ca acesta să nu mai poată vorbi, să muţească. Iar dintr-un om mut şi dintr-o femeie stearpă s-a născut glasul celui ce striga în pustie, aşa cum proorocii de mult au proorocit" a spus Preasfinţia Sa.
Din partea obştii mănăstireşti, a adresat un cuvânt părintele protosinghel Casian Ruşeţ: "Ne aflăm la hramul schitului care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Ioan Botezătorul, cel mai complex sfânt din istoria omenirii. Şi aceasta nu doar pentru că a fost Botezătorul Domnului şi s-a atins de creştetul Său, ci pentru că a însumat în viaţa sa şi calităţile de prooroc, profeţind venirea Domnului, cuvios pentru că se nevoia în pustia Iordanului, mărturisitor pentru că Îl mărturisea pe Cel care avea să devină Mântuitorul lumii, preot pentru că a săvârşit preînchipuirea Tainei Botezului creştin şi mucenic pentru că, mărturisind, a murit muceniceşte. Obştea mănăstirească de la acest schit are misiunea de a face ca toţi turiştii staţiunii să devină şi pelerini sau mărturisitori, închinându-se în tinda acestui aşezământ monahal, aflat într-un cadru natural cu totul deosebit".
În încheiere, pelerinii s-au putut bucura de agapa dragostei frăţeşti pregătite de Mănăstirea Poiana Mărului şi Parohia Măru. (Protos. Casian Ruşeţ, Darius Herea)