La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Pelerinajul cu moaștele Cuviosului Dimitrie cel Nou începe în Prahova
Săptămâna viitoare, luni, 4 martie, va debuta în Arhiepiscopia Bucureștilor pelerinajul istoric cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou. Primul popas va fi în Protoieria Câmpina, urmând ca în zilele de 5 și 6 martie să fie duse în mai multe parohii din protopopiatele Ploiești Nord și Ploiești Sud. Evenimentul duhovnicesc se va desfășura în toate cele 13 protoierii din cuprinsul eparhiei, în contextul împlinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București.
În prima zi a pelerinajului, 4 martie, racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, va ajunge în Protoieria Câmpina, județul Prahova, la următoarele parohii și așezăminte monahale: Parohia „Sfântul Nicolae”-Câmpina; Parohia „Sfântul Dimitrie”-Câmpina; Parohia Podu Vadului; Mănăstirea Sinaia și Mănăstirea Caraiman, la cea din urmă fiind săvârșită Taina Sfântului Maslu.
A doua zi, 5 martie, racla va ajunge în Protoieria Ploiești Nord și de aici în mai multe parohii după următorul itinerariu: Parohia Gherghița; Parohia Palanca; Parohia „Buna Vestire”-Ploiești; Parohia „Sfinții Apostoli”-Ploiești; Parohia „Sfânta Vineri”-Ploiești; Parohia Plopeni Oraș; Parohia Găgeni și Parohia „Acoperământul Maicii Domnului”-Ploiești, unde va fi săvârșită Taina Sfântului Maslu.
„Îi îndemnăm pe toți preoții și credincioșii din cuprinsul Protopopiatului Ploiești Nord să participe la pelerinajul care se va organiza, pentru că fiecare dintre noi, pe lângă faptul că vom fi martori la acest eveniment istoric, vom primi binecuvântarea și ocrotirea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, care de data aceasta va poposi în parohiile din protopopiatul nostru”, a declarat părintele protoiereu Adrian Matei pentru TRINITAS TV.
Miercuri, 6 martie, în cea de-a treia zi a pelerinajului, racla va ajunge în mai multe parohii și așezăminte monahale prahovene din Protopopiatul Ploiești Sud: Parohia Bâra; Parohia Lacu Turcului; Parohia Puchenii Moșneni; Parohia Puchenii Mari; Parohia Românești; Parohia Bărcănești; Mănăstirea Turnu; Parohia Brazi; Parohia Negoiești; Parohia „Înălțarea Domnului”-Ploiești; Parohia „Sfânta Treime”-Ploiești; Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul”-Ploiești; Parohia „Sfântul Vasile”-Ploiești; Parohia Strejnicu, unde va fi săvârșită Taina Sfântului Maslu.
„Mulțumim lui Dumnezeu pentru acest dar al binecuvântării Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, și-i îndemnăm pe toți credincioșii și preoții Protoieriei Ploiești Sud să participe la acest moment de bucurie și de binecuvântare. Ne dorim ca implicarea tuturor să aducă roade duhovnicești”, a declarat părintele Mihăiță Stroe, protopop al Protoieriei Ploiești Sud.
Pelerinajul va continua luni, 11 martie, în Protopopiatul Vălenii de Munte după programul: Mănăstirea Zamfira; Parohia Vărbilău 2; Parohia Mănăstirea; Parohia Valea Stâlpului; Parohia Izvoarele; Parohia Măneciu Ungureni; Parohia Nucșoara; Parohia Valea Plopului; Parohia Drajna de Jos; Parohia Lipănești.
În județul Prahova pelerinajul se va încheia în ziua de 12 martie în Protoieria Urlați, racla cu moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie ajungând în: Parohia Albești Paleologu; Mănăstirea Parepa; Parohia Inotești; Parohia „Sfinții Ioachim și Ana”-Mizil; Parohia „Adormirea Maicii Domnului”-Mizil; Parohia „Sfânta Muceniță Filofteia” și „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou”-Mizil; Parohia Fântânele; Parohia Ungureni; Parohia Ceptura de Jos; Parohia „Sfinții Voievozi”-Urlați, unde va fi săvârșită Taina Sfântului Maslu.
Programul va continua cu protoieriile Ilfov Nord și Ilfov Sud și cu cele șase protopopiate din București.
Evenimentul se desfășoară în perioada 4 martie - 21 aprilie 2024, în contextul împlinirii a 250 de ani de la aducerea moaștelor Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou la București, în data de 13 iulie 1774, momentul istoric fiind consemnat și în calendarul Bisericii noastre, la data de 13 iulie.
În cele două secole și jumătate de când ocrotește Bucureștiul, Sfântul Cuvios Dimitrie, cel încununat cu smerenia și darul facerii de minuni, a săvârșit, potrivit mărturiilor, numeroase vindecări, izbăvind poporul român de epidemii și alte încercări, fiind cunoscut în prezent ca ocrotitor și grabnic ajutător al celor care îl cheamă în rugăciune.