La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Peste 600 de participanţi la pelerinajul Tinerilor pe jos de la Iclod la Nicula
Pelerinajul Tinerilor pe jos de la Iclod la Mănăstirea Nicula, ediția a XI-a, s-a desfășurat sâmbătă, 9 aprilie, fiind reluat după o pauză de doi ani din cauza pandemiei.
Pelerinajul Tinerilor pe jos este o acţiune anuală, închinată Maicii Domnului, desfășurată în a cincea săptămână din Postul Paștilor şi constă în parcurgerea pe jos a 18 kilometri, de la Iclod până la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, judeţul Cluj. Pelerinajul a început la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, prin rugăciune și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.
A urmat plecarea cu autocarele până la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Iclod, iar de acolo, împreună cu Preasfinţitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Fleacului și Clujului, participanții au străbătut pe jos localitățile, purtând ripide, icoane și toacă, intonând cântări în cinstea Maicii Domnului și oprind la bisericile de pe traseu. La Gherla, pelerinii au fost întâmpinați de protopopul de Gherla, pr. Iulian Paul Isip, și de alți tineri din Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Gherla şi Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Dej, care s-au alăturat pelerinajului. Un alt popas, unde s-a rostit o rugăciune, a avut loc la Mănăstirea „Sfinții 40 de Mucenici” - Memorialul Gherla, lângă cimitirul anonim, cu gropi comune, al deținuților politici din perioada comunistă.
La Mănăstirea Nicula, cei peste 600 de participanţi s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus şi au participat la slujba Vecerniei cu Litie, săvârşită de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, care l-a evocat pe vrednicul de pomenire Episcop Vasile Flueraș (Someșanul), promotor al acestui pelerinaj. Seara s-a încheiat cu agapa frățească oferită de obștea Mănăstirii Nicula.
Pelerinajul a fost organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi asociaţiile de tineret din judeţul Cluj: Asociaţia Studenţilor Creştin Ortodocşi Români - filiala Cluj-Napoca, Asociaţia Tinerilor Creştini Ortodocşi Români Cluj, Liga Studenților Cluj, Asociația „Prietenii Bisericii Studenților” din Cluj-Napoca, Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Gherla și Liga Tinerilor Creștini Ortodocși Dej.