„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Pelerini italieni pe Colina Bucuriei
Un grup de pelerini romano-catolici din Termoli, Italia, condus de Episcopul de Termoli-Larina, a fost primit luni, 24 iulie, la Reşedinţa Patriarhală de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. În semn de preţuire, Patriarhul României a primit în dar un medalion cu un fragment din moaştele Sfântului Apostol Timotei.
Timp de opt zile, un grup de pelerini romano-catolici, condus de Episcopul de Termoli-Larina, Excelenţa Sa Gianfranco de Luca, s-a aflat în vizită în România. În ultima zi, luni, 24 iulie, pelerinii au vizitat Catedrala Patriarhală, Palatul Patriarhiei, iar apoi au fost primiţi de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în Reşedinţa Patriarhală. Preafericirea Sa a apreciat prezenţa pelerinilor în ţara noastră şi, în mod deosebit, grija părintească a Episcopului Gianfranco de Luca. „Ne bucurăm că parohiile noastre din Italia, care sunt foarte numeroase, sunt ajutate de către Biserica Romano-Catolică, în general, iar exemplul de la Termoli este unul ilustrativ. Faptul că Preasfinţitul Episcop, Excelenţa Sa Gianfranco de Luca, are o grijă deosebită, fraternă, faţă de această parohie, ne încurajează foarte mult. De asemenea, suntem bucuroşi că l-a primit de mai multe ori pe Preasfinţitul Părinte Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul. Astfel, putem spune că oraşul Termoli are o căldură sufletească deosebită, frăţească, şi suntem recunoscători pentru această bună cooperare şi pentru mărturia creştină comună într-o societate din ce în ce mai secularizată. Peste tot este nevoie de cooperare, de ajutorare frăţească”, a spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.
În semn de mulţumire, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit Preasfinţitului Gianfranco de Luca, Episcop de Termoli-Larina, o icoană a Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, şi o cruce pectorală cu stema Patriarhiei Române, iar pelerinilor broşuri despre Catedrala Patriarhală, despre pelerinaj şi câte o icoană a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor. Totodată, Monseniorul de Termoli-Larina a dăruit Patriarhului României un medalion cu reproducerea chipului Sfântului Apostol Timotei, iar pe verso un fragment din moaştele Sfântului Apostol Timotei, ale cărui sfinte moaşte se află spre cinstire în Termoli.
Grupul de pelerini romano-catolici a vizitat ieri Catedrala Patriarhală şi Palatul Patriarhiei, iar însoţitor pelerinilor a fost Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. „Preasfinţitul Gianfranco de Luca a ajutat şi ajută pe foarte mulţi români şi nu numai, ci pe toţi cei care au nevoie de ajutor şi care se află departe de ţara lor natală. De aceea, Preasfinţitul Gianfranco de Luca are o mare nobleţe a sufletului şi este, după cum mărturisea Preasfinţitul Părinte Episcop Siluan, al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei, «episcopul cel mai deschis pentru românii care se află acum în Italia». De aceea ne bucurăm de această primă vizită pe care Preasfinţia Sa o face în România şi îi mulţumim în mod deosebit pentru sprijinul pe care l-a acordat şi nădăjduim că-l va mai acorda comunităţilor româneşti din Italia”, a precizat PS Părinte Episcop Timotei Prahoveanul.
De trei ani, în apropiere de Termoli, şi anume în San Martino in Pensilis, îşi desfăşoară activitatea o parohie ortodoxă română, având ocrotitor pe Sfântul Apostol Timotei. „Cu bunăvoinţa şi îngrijirea părintelui Nicola şi ale Monseniorului Grianfranco de Luca, am primit acolo biserică şi un centru pastoral-catehetic, unde facem diverse activităţi cu tinerii români din Italia. De aceea a fost şi dorinţa Episcopului romano-catolic Gianfranco de Luca de a veni şi a cunoaşte România, adică să ne cunoască rădăcinile de unde am plecat noi în Italia. Astfel, văzând activitatea noastră, a avut dorinţa de a veni nu singur, ci împreună cu un grup de preoţi şi laici catolici, şi de opt zile ne aflăm în România, unde am vizitat diverse locuri frumoase, inclusiv mănăstirile din Bucovina, de care ei au rămas foarte marcaţi şi foarte bucuroşi. De asemenea, au rămas impresionaţi de felul cum în aproape fiecare oraş există biserici ortodoxe şi catolice, adică de felul în care fraţii reuşesc să stea împreună”, a menţionat părintele Petru Bogdan Voicu, parohul Parohiei „Sfântul Apostol Timotei” din San Martino in Pensilis.
„E un pământ foarte bogat, dar bogat şi pentru că prezintă pluralitate, adică mai multe religii împreună. Mi-a atras atenţia faptul că, stând împreună mai mulţi fraţi de mai multe religii, reuşesc să dea o valoare acestui loc. M-am bucurat să văd că Biserica Ortodoxă Română are o asemenea bogăţie şi, mai mult, m-am bucurat să asist câteva momente la Liturghia care s-a desfăşurat în catedrală. A fost o emoţie specială în momentul în care ne-am întâlnit cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi, în acelaşi timp, e un lucru care te face să fii bucuros, având în vedere că trăim relaţii de frăţietate la Termoli, împreună cu părintele Petru şi cu Episcopul Siluan din Italia”, a declarat Preasfinţitul Gianfranco de Luca, Episcop de Termoli-Larina.