De sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în biserică, joi, 21 noiembrie, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a slujit la hramul Mănăstirii Peștera din
Pelerini norvegieni la Palatul Patriarhiei
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit ieri, 18 octombrie, vizita unui grup de pelerini norvegieni, specialişti în restaurare şi conservare a monumentelor, care lucrează în prezent la Catedrala Nidaros din Trondheim, Norvegia. Vizita la Palatul Patriarhiei a constituit finalul unui pelerinaj de mai multe zile la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi şi la mănăstirile din nordul Moldovei.
În cadrul vizitei, pelerinii au prezentat Patriarhului României impresiile de călătorie la mănăstirile din ţară. "A fost foarte interesant să vedem cum sunt primiţi pelerinii în România şi, în acelaşi timp, am fost interesaţi să vedem cum se desfăşoară restaurarea mănăstirilor, bisericilor şi a altor monumente bisericeşti în România. Un moment deosebit a fost şi atunci când am văzut felul în care oamenii vin în pelerinaj la Sfânta Cuvioasă Parascheva şi aşteaptă la rând ore în şir pentru a ajunge să se închine la sfintele sale moaşte. Totodată, am vizitat şi Bucovina pentru a vedea bisericile care au frescă exterioară, să ne întâlnim cu călugării şi maicile din mănăstirile de acolo şi să ne bucurăm de întreaga atmosferă din mănăstiri. Ne-am bucurat şi de prezentările pe care maicile le-au făcut despre istoria bisericilor din aceste mănăstiri, despre felul în care se desfăşoară lucrările de restaurare a picturii în această perioadă şi despre teologia care a stat la baza acestor picturi", a spus Berit Lånke, directorul Centrului Naţional de Pelerinaje din Norvegia. Berit Lånke a amintit şi despre proiectul "Mia Casa" iniţiat în comun, în timpul păstoririi Preafericitului Părinte Daniel ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, prin care 27 de copii defavorizaţi beneficiază de serviciile unui centru de zi modern.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a mulţumit oaspeţilor pentru vizită şi şi-a exprimat recunoştinţa pentru activităţile comune desfăşurate în Moldova. În acest sens, a amintit despre evenimentul din anul 2000, când Trondheim şi Iaşi au fost declarate oraşe pentru pelerinaj internaţional. Prin pelerinajele românilor la Sfântul Olav, protectorul oraşului Trondheim, şi cele ale norvegienilor la Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi, s-a creat o frumoasă înfrăţire creştină în care se descoperă dimensiunea existenţială a pelerinajului. "Legăturile acestea în jurul pelerinajelor ne-au făcut o familie de creştini mărturisitori ai credinţei într-o Europă din ce în ce mai secularizată", a spus Preafericirea Sa.