Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
„Pentru unii români, diaspora a fost locul descoperirii familiei Bisericii”
În Eparhia Maramureşului şi Sătmarului, au început conferinţele preoţeşti, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului.
La Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, au participat marţi, 15 iunie, peste 280 de preoţi din protopopiatele Baia Mare, Chioar şi Lăpuş, împreună cu Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu‑vicar. În 16 şi 17 iunie, au avut loc conferinţele de la Mănăstirea Bârsana şi din oraşul Negreşti Oaş.
Conferinţa de la Baia Mare a început cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul. A fost săvârşit şi un Te Deum, urmat de omagierea prof. dr. Teodor Ardelean, directorul şi ctitorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de viaţă.
La începutul conferinţei, în numele celor câtorva sute de preoţi, al protopopilor şi secretarilor protopopeşti, pr. Fabian Coroian, protopopul Băii Mari, i‑a transmis urări din partea preoţilor, cu ocazia zilei onomastice, în 1 iunie, când este prăznuit Sfântul Iustin, şi a zilei de naştere, 23 iunie, când împlineşte 60 de ani.
Referatul conferinţei a fost întocmit de pr. Marcel Ioan Malanca, protopopul Oaşului, cu tema „Dinamica pastoral‑misionară din Eparhia Maramureșului și Sătmarului determinată de fenomenul migrației. Provocări și perspective în viața bisericească”.
„Românii plecaţi în afara graniţelor sunt în număr foarte mare, de peste 5 milioane. Aşa că o preocupare foarte mare trebuie să aibă Biserica faţă de cei plecaţi, iar preoţii nu trebuie să uite că cei care au plecat din parohiile lor sunt tot fiii lor duhovniceşti şi trebuie să ţină legătura cu ei acolo unde sunt, să‑i îndrume spre cea mai apropiată biserică şi spre cel mai apropiat preot, iar la întoarcere să stea de vorbă cu fiecare familie, cu fiecare persoană, ca să nu se simtă ieşiţi din comunitatea lor natală şi din comunitatea bisericească, din parohia în care au fost botezaţi, în care au fost cununaţi, în care s‑au rugat şi au participat la viaţa Bisericii. Deci, este foarte important acest an în Patriarhia Română. Foarte important ca părinţii să ştie să abordeze din punct de vedere pastoral‑misionar şi din punctul de vedere al dinamicii migraţiei aceste subiecte”, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin.
În referatul prezentat, pr. Marcel Ioan Malanca sublinia: „Pornim de la principiul potrivit căruia membrii diasporei românești sunt fiii neamului nostru, sunt fiii Bisericii Ortodoxe, care s‑au încreștinat și au întemeiat familii creștine, iar emigranții sunt păstoriții noștri față de care avem obligații misionare, îndatoriri duhovnicești și griji pastorale, cel puțin atâta vreme cât se reîntorc la vatra părintească și în sânul bisericii parohiale unde l‑au cunoscut pe Dumnezeu. Pentru unii români, diaspora a fost locul descoperirii familiei Bisericii, alții au continuat să fie prezenți în Biserică așa cum fuseseră în România, poate chiar mult mai conștienți de comoara lor sufletească. La păstorirea lor și părinteasca purtare de grijă, participăm toți, preoții parohiilor din țară și de peste hotare, deopotrivă, fără diferențe semnificative. Trebuie să înțelegem realitatea în care ne manifestăm noi credința și să apreciem avantajele, așa cum trebuie să înțelegem circumstanțele în care se organizează diaspora și să evaluăm pozitiv provocările”.
Conferinţa a continuat cu luările de cuvânt din partea preoţilor, cu clarificarea unor aspecte de ordin administrativ.