La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Poetul Mihai Eminescu a fost omagiat de elevii Seminarului Teologic „Sfântul Andrei“ din Galaţi
În contextul Zilei Culturii Naţionale, numeroase instituţii de cultură şi de învăţământ din România organizează în aceste zile evenimente dedicate împlinirii a 172 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu.
Un astfel de eveniment cultural-educaţional şi artistic, menit să omagieze personalitatea „Luceafărului“ poeziei româneşti, a fost organizat astăzi, 14 ianuarie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, de profesorii şi elevii de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Andrei“ din Galaţi.
Manifestarea a debutat în capela Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi cu oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoţi profesori şi săvârşirea slujbei Parastasului pentru poetul Mihai Eminescu.
Chiriarhul Dunării de Jos a prezentat repere importante din opera vastă a geniului literaturii româneşti, reliefând dragostea acestuia faţă de popor, de patrie, de limbă şi de credinţa în Dumnezeu.
Evenimentul a continuat în Sala mare a Teatrului Naţional de Operă şi Operetă „Nae Leonard” din Galaţi cu un program cultural şi artistic dedicat marelui poet român, în care tinerii seminarişti de la clasele primare, gimnaziale şi liceale au intonat cântece şi au recitat poezii eminesciene cu referire la Dumnezeu, rugăciune, copilărie şi frumuseţile naturii.
Invitat special la eveniment a fost prof. univ. dr. Virgil Nistru Ţigănuş, cunoscut scriitor şi om de cultură gălăţean, membru al Uniunii Scriitorilor din România. Invitatul l-a omagiat în cuvinte alese pe poetul Mihai Eminescu şi a făcut o pledoarie pentru stimularea lecturii în rândul tinerilor.
În cadrul evenimentului a fost lansat volumul de poezii „Mărturisire”, prefaţat de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian şi apărut în luna decembrie a anului trecut la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, avându-l ca autor pe scriitorul Virgil Nistru Ţigănuş.
La final, Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit cadrelor didactice pentru deosebita organizare, precum şi conducerii teatrului gălăţean pentru găzduirea evenimentului.
La plecare, elevii prezenţi au primit autografe din partea autorului pe volumul lansat astăzi.