Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a binecuvântat vineri, 8 noiembrie 2024, exteriorul bisericii Parohiei Sacu din Protopopiatul Caransebeș, în urma unor ample lucrări de înfrumusețare. În
Pomenirea Episcopului Melchisedec Ștefănescu la Roman
Vrednicul de pomenire ierarh şi mare filantrop Melchisedec Ştefănescu a fost pomenit, cu prilejul împlinirii a 128 de ani de la înveşnicirea sa, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman. După Sfânta Liturghie, a fost săvârşit Parastasul şi au fost împărţite produse alimentare unor persoane aflate în dificultate.
În fiecare an, în perioada 13-16 mai se desfăşoară, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, o serie de activităţi cultural-religioase şi social caritabile în oraşul Roman, se arată pe eprb.ro.
Contextul din acest an a schimbat, însă, modul tradiţional de a-l omagia pe ierarh, manifestările desfăşurându-se cu respectarea normelor impuse de legislaţia cu privire la starea de alertă. Astfel, cea de-a 20-a ediţie a manifestărilor cunoscute sub denumirea de „Zilele Episcop Melchisedec Ştefănescu” s-au desfăşurat într-un cadru restrâns, prin rugăciune şi filantropie.
Evenimentul a debutat cu săvârșirea Sfintei Liturghii de către un sobor restrâns de preoți și diaconi, în Altarul de vară aflat în incinta Centrului eparhial, în timpul căreia au fost înălțate rugăciuni de pomenire pentru cel care a fost supranumit „cel mai învățat episcop al românilor”.
După Sfânta Liturghie, preoții slujitori s-au deplasat în incinta Fundației „Melchisedec Ștefănescu”, unde au oficiat slujba Parastasului în foișorul special amenajat în fața Capelei „Adormirea Maicii Domnului”, zidită deasupra mormântului ierarhului Melchisedec, ctitorul fondator al acestei instituții romașcane de caritate. În cadrul slujbei Parastasului, oficiată sub protia părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, președintele Fundației „Melchisedec Ștefănescu” și autor a numeroase volume transliterate și diortosite ale scrierilor lui Melchisedec, precum și a numeroase studii și articole referitoare la activitatea ilustrului ierarh comemorat au fost pomenite și numele membrilor familiei ierarhului, între care amintim pe arhiereul Valerian, fratele ierarhului, și pe părinții săi, preotul Petru și prezbitera Anastasia.
Totodată, la evenimentul din această zi au participat și câțiva delegați ai comunității din localitatea Gârcina, locul de naștere al Episcopului Melchisedec, care au adus prinoase și flori pentru a fi așezate pe mormântul ierarhului, în semn de prețuire și neuitare.
La final, arhimandritul Pimen Costea a oferit, în numele „părintelui orfanilor” și al ostenitorilor fundației romașcane, coordonați de monahia Dionisia Șchiopu, directoarea fundației, pachete cu produse alimentare de strictă necesitate unor persoane aflate în dificultate, beneficiare ale serviciilor sociale ale acestei instituții, marcând astfel aspectul caritabil al activității lui Melchisedec, în acest an închinat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române filantropilor români.