De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Popas duhovnicesc la o mănăstire istorică din Centrul Vechi al Capitalei
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit duminică, 21 ianuarie, Sfânta Liturghie la Mănăstirea Stavropoleos din Centrul Vechi al Capitalei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit întru diacon pe teologul Mihai Chira pe seama bisericii așezământului monahal.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul la Sfânta Liturghie au făcut parte: protos. Iustin Marchiș, duhovnicul Mănăstirii Stavropoleos; părintele Florin Marica, director-coordonator al proiectelor „Alege școala!”; părintele Constantin Andrei, inspector patriarhal la Sectorul teologic-educaţional al Patriarhiei Române; părintele asist. dr. Georgian Păunoiu de la Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclisul Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București; părintele prof. dr. Bogdan-Tătaru Cazaban de la Biserica Bucur Ciobanul din București, precum și alți slujitori.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit, de la Luca 19, 1-10, explicând că întâlnirea Mântuitorului cu Zaheu a fost un moment de schimbare radicală a vieții aceluia. „Mântuitorul a intrat să găzduiască la un om păcătos. Zaheu, însă, văzând că Domnul îi face o cinste neașteptată, de neconceput pentru el, un fiu decăzut al poporului lui Dumnezeu, trăiește un moment de răscruce, al schimbării totale, al convertirii, a ceea ce trebuie să înțelegem în adevăratul sens al cuvântului prin pocăință. El îi spune Mântuitorului că jumătate din averea lui o dă săracilor, iar dacă a nedreptățit pe cineva, întoarce împătrit. Sfinții Părinți spun că Zaheu a împărțit averea în două părți: una pentru săraci și cea de-a doua pentru a repara nedreptățile făcute concetățenilor din Ierihon. Iată că în prezența lui Dumnezeu, asemenea celor trei Apostoli de pe Tabor, Zaheu nu se mai gândește la sine, nu mai reține nimic din averea pe care a strâns-o cu lăcomie și cu stăruință multă, pe care și-a dorit-o și pentru care și-a întinat sufletul cumpărând această slujbă de la ocupanții romani păgâni. El însuși ia pentru sine o pedeapsă pentru păcatele pe care le-a săvârșit”, a spus Preasfinția Sa.
În cadrul slujbei, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul l-a hirotonit întru diacon pe teologul Mihai Chira, ostenitor în cadrul proiectului educațional „Alege școala!” al Patriarhiei Române, pe seama bisericii Mănăstirii Stavropoleos.