De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Prăznuirea Bobotezei la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca
În ziua praznicului împărătesc al Botezului Domnului, sâmbătă, 6 ianuarie, mii de credincioși clujeni și-au îndreptat pașii spre Catedrala Mitropolitană, unde au participat la Sfânta Liturghie arhierească, urmată de Sfințirea cea Mare a apei.
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, printre care s-au aflat clerici de la Centrul eparhial, slujitori ai catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană.
Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre semnificația sărbătorii, subliniind că la Bobotează ni Se descoperă Sfânta Treime. Totodată, ierarhul a afirmat că la Bobotează se reînnoiește omul și tot Cosmosul, îndemnându-i pe credincioși să aibă grijă de mediul înconjurător, care este darul lui Dumnezeu.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.
În continuare, după rugăciunea Amvonului, pe amplasamentul special amenajat în fața catedralei din Piața Avram Iancu, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit slujba Sfințirii Mari a apei (Agheasma Mare). Ierarhul a binecuvântat mulțimea de credincioși și le-a vorbit despre importanța praznicului din această zi în planul de mântuire a lumii și despre faptul că la Bobotează se restaurează întregul Cosmos. De asemenea, ierarhul le-a urat celor prezenți sănătate și împliniri materiale și spirituale.
„La Bobotează, Dumnezeu restaurează întregul Cosmos. Și noi ar trebui să avem în suflet această pornire înspre a proteja creația lui Dumnezeu. Mișcarea ecologistă are și ea importanța ei, și atunci, practic, ar trebui să ne doară sufletul văzând mizerii aruncate peste tot”, a spus Mitropolitul Clujului.
La finalul slujbei, în timp ce a fost cântat Troparul Bobotezei, trei clerici, cu ajutorul câtorva copii, în mod simbolic, au dat drumul în văzduh câtorva porumbei albi.
La slujba de Bobotează a fost prezentă Garda de Onoare a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. De asemenea, jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile „Ştefan Cicio-Pop” din Cluj-Napoca au amenajat culoare de acces din garduri metalice pentru a evita aglomerația și pentru a facilita oferirea sticlelor cu agheasmă. Cele 20.000 de sticle cu agheasmă au fost împărțite credincioșilor prezenți după slujba de sfințire din ziua Bobotezei de un grup de studenți voluntari din cadrul ASCOR Cluj-Napoca, fiind ajutați de jandarmii clujeni.