Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la 60 de ani de dăruire lui Hristos
Mesajul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române citit de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului:
Aniversarea de astăzi, a împlinirii a 60 de ani de dăruire totală lui Hristos, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, este o sărbătoare a întregii Biserici Ortodoxe Române, care, în mod liturgic, aduce slavă şi mulţumire Treimii Celei deofiinţă, pentru toate darurile revărsate asupra clerului şi credincioşilor, prin persoana şi lucrarea Întâistătătorului acesteia.
Întreaga viaţă a Preafericirii Sale a fost o continuă punere în lucrare a talanţilor primiţi. Ca tânăr absolvent de liceu el a venit în 1970 să deprindă teologhisirea, în capitala Ortodoxiei transilvane, în Sibiul mitropoliţilor Andrei Şaguna şi Nicolae Bălan, în Facultatea de Teologie care l-a dat Ortodoxiei româneşti şi universale pe Părintele Dumitru Stăniloae, cel mai mare teolog ortodox al secolului XX, care a devenit şi mentorul său spiritual. Înscris apoi, între 1974-1976, la cursurile de doctorat, la secţia de teologie sistematică în cadrul Institutului Teologic din Bucureşti, cu privilegiul de a studia sub îndrumarea nemijlocită a Părintelui Dumitru Stăniloae, Preafericirea Sa a redactat şi publicat în 1977 – la vârsta de 26 de ani – câteva studii excepţionale, unice prin tematică şi abordare.
După o perioadă de asiduă muncă ştiinţifică în străinătate: doi ani la Strasbourg (Franţa) şi doi ani la Freiburg im Breisgau, (Germania), tânărul teolog de atunci Dan Ilie Ciobotea a fost numit ca profesor la Institutul ecumenic de la Bossey (Elveţia).
Strălucitul discipol al Părintelui Stăniloae, devenea în 1987 la Sihăstria Neamţului monahul Daniel, ucenicul duhovnicesc al stareţului de sfântă pomenire, care a fost Părintele Cleopa. A fost hirotonit, apoi, ierodiacon la 14 august 1987 şi ieromonah la 15 august 1987, iar în 1988 a fost hirotesit protosinghel şi numit Consilier Patriarhal, Director al Sectorului "Teologie Contemporană şi Dialog Ecumenic". Tot în anul 1988 el a devenit Conferenţiar la Catedra de Misiune Creştină a Institutului Teologic Universitar Ortodox din Bucureşti.
Slujirea adusă Bisericii şi aproapelui a cunoscut o nouă strălucire odată cu alegerea şi hirotonirea tânărului ieromonah Daniel ca Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, cu titlul de Lugojanul, în data de 4 martie 1990, la Duminica Ortodoxiei. Şi pentru ca lumina să lumineze tuturor, la 7 iunie 1990 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, pentru a umple, timp de aproape 18 ani, străvechiul ei ţinut cu efervescenţa unei activităţi mediatice, sociale, filantropice şi spirituale fără egal. Astfel a scos la lumină darurile primite de la Dumnezeu, pe care a ştiut să le înmulţească, slujind Bisericii şi aproapelui.
Nu este deloc uşor să redăm în câteva cuvinte toate împlinirile celor aproape 18 ani rodnici pe care, prin slujire, Preafericirea Sa i-a dăruit lui Dumnezeu, ca Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Vasta cultură, profundul simţ al Ortodoxiei, viaţa duhovnicească aleasă, simţul practic şi voinţa neclintită de a sluji lui Dumnezeu şi oamenilor au constituit temelia de piatră, pe care a înnoit şi înbogăţit eparhia încredinţată spre păstorire.
Ca Patriarh al României, slujirea Preafericirii Sale a dobândit strălucirea pe care Dumnezeu a dorit-o. Toate lucrările împlinite în Moldova au rodit şi în Ţara Românească. În cei 4 ani de patriarhat, realizările Preafericirii Sale sunt atât de numeroase, încât, din nou, ne simţim copleşiţi de mulţimea darurilor revărsate de Dumnezeu asupra noastră şi dorim să amintim aici doar câteva din cele mai importante momente de bucurie din acest răstimp:
Dintru început, Preafericirea Sa a avut în vedere finalizarea demersului Sfântului Sinod al Bisericii noastre, de a oferi Bisericii noastre un nou cod de legiuiri proprii, izvorât din tradiţia canonică a Bisericii Ortodoxe, care să răspundă cerinţelor actuale ale vieţii bisericeşti şi religioase a clerului, monahilor şi credincioşilor ortodocşi români, oriunde ar vieţui. Astfel, a fost definitivat şi aprobat noul Statut pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa Sfântului Sinod din 28 noiembrie 2007, care a intrat în vigoare odată cu recunoaşterea sa prin hotărârea Guvernului României din 16 ianuarie 2008.
Profund cunoscător al realităţilor şi cerinţelor misionar-pastorale şi administrativ-bisericeşti din ţară şi din afara graniţelor României în aceşti primi ani de păstorire ai Preafericirii Sale, au fost supuse Sfântului Sinod spre aprobare noi structuri canonice şi organizatorice bisericeşti prin înfiinţarea a 4 noi eparhii, dintre care una în ţară - Episcopia Devei şi Hunedoarei şi trei în afara graniţelor ţării - Episcopia Ortodoxă Română a Spaniei şi Portugaliei; Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord; Episcopia Ortodoxă Română a Australiei şi Noii Zeelande, precum şi înfiinţarea a două noi Parohii Ortodoxe Române în Japonia, în Tokyo şi Osaka şi una la Damasc în Siria. De asemenea, la iniţiativa şi propunerea Preafericirii Sale, Sfântul Sinod a aprobat în şedinţa sa din iunie 2009 ridicarea în rang de arhiepiscopie a 6 episcopii cu o vechime neîntreruptă de peste 300 de ani, precum şi acordarea rangului cu titlu personal de mitropolit onorific Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Nifon al Târgoviştei şi de arhiepiscop onorific Preasfinţitului Părinte Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, şi Preasfinţitului Părinte Iustinian, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, care s-au remarcat prin activitate ierarhică pilduitoare şi slujire chiriarhală deosebită şi îndelungată a Bisericii.
A efectuat vizite canonice şi pastorale în Franţa, Spania, Austria şi în multe eparhii din ţară
În domeniul construcţiilor bisericeşti, aceşti primi ani de arhipăstorire au debutat sub auspiciile relansării viguroase a demersurilor pentru aducerea la viaţă a proiectului noii Catedrale Patriarhale - Catedrala Mântuirii Neamului, iniţiat de Patriarhul Miron Cristea şi reluat, după mai bine de 75 de ani, de Patriarhul Teoctist. La 29 noiembrie 2007, împreună cu membrii Sfântului Sinod, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfinţit amplasamentul noii Catedrale Patriarhale cu o suprafaţă de 110.000 mp.
De asemenea, între anii 2007-2008, prin purtarea de grijă şi atenta supraveghere a Preafericirii Sale, la actuala Catedrală Patriarhală "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena", au fost executate ample lucrări de consolidare, restaurare şi înfrumuseţare, Catedrala fiind resfinţită în ziua de 26 octombrie a anului 2008.
Pentru a asigura accesul prin mijloace moderne, dar şi pentru a răspunde cerinţelor sporite de sprijinire a activităţilor pastoral-liturgice, misionar-culturale, social-filantropice şi educative care se desfăşoară în Biserica Ortodoxă Română, în scopul mântuirii credincioşilor în contextul vieţii sociale şi spirituale contemporane, încă din primele zile în slujirea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Preafericirea Sa a vegheat personal la dotarea şi darea în funcţiune a studiourilor de emisie şi producţie Radio TRINITAS Bucureşti, inaugurat la 27 octombrie 2007, şi care, în prezent, are 35 frecvenţe audio-vizuale (33 terestre şi 2 via satelit). Misiunea pastoral misionară a Bisericii a dorit şi a ştiut Întâistătătorul Bisericii noastre să o împlinească şi să o desăvârşească prin înfiinţarea postului de Televiziune TRINITAS TV, precum şi prin apariţia cotidianului "Ziarul Lumina", a săptămânalului "Lumina de Duminică" şi a revistei "Vestitorul Ortodoxiei"; Aici trebuie menţionată şi Agenţia de ştiri "Basilica" şi Biroul de Presă, grupate în Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române, act de pionierat şi instituţie unicat în întreaga Ortodoxie, ce are menirea de a amplifica lucrarea pastoral misionară a Bisericii noastre. La aceasta se adaugă o nouă agenţie de pelerinaje: "Basilica Travl"(2009) şi o nouă tipografie: Imprimeria Pharos (2011).
Grija Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru filantropie s-a concretizat, pe lângă protocolul de cooperare în domeniul incluziunii sociale încheiat între Patriarhia Română şi Guvernul României, la 2 octombrie 2007 şi protocolul de cooperare privind parteneriatul asistenţă medicală şi spirituală, încheiat între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii Publice, la 24 iulie 2008, în noile programe ale FEDERAŢIEI FILANTROPIA. De asemenea, Preafericirea Sa a înfiinţat mai multe centre social-pastorale, culturale sau medicale, cu statute proprii şi anume: Centrul Social-Cultural "Sfântul Andrei" şi Centrul socio-medical "Sfântul Spiridon Vechi" din Bucureşti; Centrul Social-Pastoral "Sfânta Maria" de la Techirghiol, Centrul de Social-Pastoral "Sfântul Ilie" de la Călimăneşti; Centrul Social-Medical "Sfântul Mare Mucenic Pantelimon" de la Olăneşti; Centrul Social-Cultural "Miron Patriarhul" de la Dragoslavele, toate acestea funcţionând în cadrul Sectorului Stavropighii şi centre sociale din cadrul Administraţiei Patriarhale. La acestea se adaugă programele pentru copii şi tineri: Hristos împărtăşit copiilor şi Alege şcoala.
Dragostei de cultură şi grijii pentru educaţie a reuşit Preafericirea Sa să îi dea o nouă dimensiune şi o nouă strălucire în aceşti primi ani de patriarhat printr-o serie de proiecte culturale dintre care amintim aici pe cele mai importante:
Din iniţiativa Preafericirii Sale, Sfântul Sinod a aprobat ca anul 2008 să fie an jubiliar al Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii, anul 2009 să fie anul comemorativ omagial al Sf. Vasile cel Mare şi al celorlalţi sfinţi capadocieni, anul 2010 să fie anul Crezului şi al Autocefaliei, iar anul 2011 să fie anul Tainei Sfântului Botez şi al Tainei Sfintei Cununii, fiecare în parte fiind marcat prin manifestări şi acţiuni spiritual-culturale adecvate. De asemenea, pentru promovarea culturii, a învăţământului teologic, a activităţii pastoral misionare şi pentru îmbunătăţirea vieţii duhovniceşti a clerului şi a credincioşilor a iniţiat o serie de proiecte editoriale, între care amintim: publicarea unei noi ediţii sinodale a Sfintei Scripturi, publicarea ediţiei jubiliare a Liturghierului, care au fost lansate în 2008; iniţierea unei noi ediţii a Filocaliei române (vol. 1-12), a noii serii a colecţiei Părinţi şi scriitori bisericeşti, în care scop a şi fost constituit o nouă Comisie Patristică, având ca prioritate publicarea operei integrale a Sfântului Vasile cel Mare şi a operei Sfântului Grigorie de Nazianz; înfiinţarea, în cadrul Editurii Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă, a Departamentului pentru cartea de cult, care a început lucrarea de diortosire, prin confruntarea cu originalele, a tuturor cărţilor liturgice aflate în uz; iniţierea antologiei patristice tematice Părinţii Bisericii – Învăţătorii noştri (7 volume) – în derulare; publicarea Enciclopediei Ortodoxiei Româneşti, 3 volume din Studia Basiliana - "Sfântul Vasile cel Mare – închinare la 1630 de ani", publicarea minunatului album Manuscrise din Biblioteca Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum şi a altor lucrări monumentale, precum: "Autocefalie, Libertate şi Demnitate", "Autocefalie şi Responsabilitate", şi "Autocefalie şi Comuniune. Biserica Ortodoxă Română în dialog şi cooperare externă (1885-2010)".
Activitatea editorial-misionară s-a concretizat şi în publicarea a unora dintre lucrările Preafericirii Sale, şi anume: Foame şi sete după Dumnezeu, Făclii de înviere, Călătorind cu Dumnezeu – Înţelesul şi folosul pelerinajului, Dăruire şi Dăinuire - raze şi chipuri de lumină din istoria şi spiritualitatea românilor, La joie de la fidélité, (în limba franceză apărută în 2009 la ed. Cerf din Paris). Toate aceste scrieri definesc minunat profilul interior al Întâistătătorului Bisericii noastre şi îl arată la vârsta împlinirilor drept un inegalabil teolog al Luminii Ortodoxiei care luminează tuturor. Pe lângă aceste volume, activitatea publicistică a Preafericirii Sale se reflectă în peste 900 de articole, studii, cuvântări, prefeţe în limba română, 45 de studii şi articole scrise în limba franceză, 35 de studii şi articole scrise în limba engleză, 19 studii şi articole scrise în limba germană, 14 studii şi articole scrise în alte limbi. O atenţie deosebită a acordat cântării şi muzicii bisericeşti, iniţiind în toamna anului 2009 elaborarea primului Dicţionar de muzică bisericească din ţară şi, totodată, aţi fost acela care a iniţiat şi supus aprobării Sf. Sinod organizarea festivalului concurs de muzică corală bisericească "Lăudaţi pe Domnul!".
Excepţionala şi atât de bogata activitate administrativă, pastoral-misionară şi cultural-academică se oglindeşte într-o serie de distincţii şi titluri, pe care Preafericirea Sa le-a primit din partea multor instituţii de mare prestigiu din ţară şi din străinătate.
După această succinta prezentare se poate constata faptul că Preafericirea Sa este una din marile şi providenţialele personalităţi ale Ortodoxiei contemporane, un teolog profund şi un ierarh luminat cu slujire pilduitoare, adânc şi fidel înrădăcinat în solul Tradiţiei ortodoxe, mereu deschis spre dialog şi răspunzând la provocările societăţii contemporane, dar şi un adevărat ambasador al culturii şi spiritualităţii ortodoxe româneşti contemporane.
În lumina lucrărilor deosebite şi a împlinirilor Preafericirii Voastre în slujirea Bisericii Vă aducem cu toţii, membrii Sfântului Sinod, preoţi şi credincioşi, acum la ceas aniversar, prinosul recunoştinţei şi al dragostei noastre, rugându-ne Bunului Dumnezeu să dăruiască Arhipăstorului nostru sănătate deplină, ani mulţi de slujire şi dăruire jertfelnică, spre slava Preasfintei Treimi şi spre mântuirea noastră.
Întru mulţi şi fericiţi ani, Preafericite Părinte Patriarh!