În data de 4 mai 2025 se vor împlini șapte decenii de la trecerea la Domnul a marelui muzician român George Enescu. În anticiparea acestui moment, luni, 28 aprilie, artistul a fost comemorat la Biserica voievodală
Premiera națională a filmului documentar „Sfântul Preot Mucenic Liviu‑Galaction de la Cluj”
La praznicul Bunei Vestiri, marți, 25 martie, după evenimentul proclamării locale a canonizării Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a fost proiectat, în premieră națională, filmul documentar „Sfântul Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj”, realizat de Trinitas TV.
Filmul este dedicat vieții, misiunii și martiriului fostului rector al Academiei Teologice din Cluj, care a suferit în temnițele comuniste pentru credința sa, murind în închisoarea Aiud în data de 8 martie 1961.
Despre film și despre personalitatea Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj, au vorbit Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, și pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa, cadru universitar al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, autorul volumului „Părintele Liviu-Galaction Munteanu. O biografie documentară”, apărut anul acesta la Editura Renașterea, şi realizatorul expoziției foto-documentare dedicate Sfântului Liviu-Galaction, ce cuprinde imagini inedite și documente din viața și activitatea părintelui martir, rector al Academiei de Teologie Ortodoxă din Cluj și vicar administrativ al Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului.
La finalul proiecției, Părintele Mitropolit Andrei i-a acordat lui Andrei Bândilă, realizatorul filmului și compozitor de muzică de film documentar, Ordinul „Episcopul Nicolae Ivan” pentru mireni.
Andrei Bândilă i-a mulțumit ierarhului pentru distincția acordată și le-a vorbit celor prezenți despre acest proiect de suflet, menționând că a fost primul său film documentar realizat.
La premiera filmului au mai fost prezenți Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, profesori și studenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă, elevi de la Colegiul Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” și public divers. Evenimentul a fost moderat de preotul Cornel Coprean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului.