La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Prima zi de Paști la catedrala din Arad
Sfintele Paști au început duminică noaptea la Catedrala Arhiepiscopală din Arad cu slujba Învierii săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu slujitorii catedralei.
În bătaia clopotelor și cu sunete de toacă, chemând creștinii la rugăciune și la vestirea bucuriei praznicale a Învierii, chiriarhul împreună cu soborul slujitor și mulțime mare de credincioși au înconjurat catedrala, iar mai apoi, în fața lăcașului de cult, au cântat troparul ,,Hristos a înviat”, precum și celelalte rânduieli ale slujbei Utreniei Învierii. La momentul cuvenit, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a rostit un cuvânt de învățătură, referindu-se la perioada pascală ca la o modalitate pe care Dumnezeu a ales-o ca să-l împace pe om cu El.
În Ziua Învierii, dimineața, Înaltpreasfinția Sa a slujit Sfânta Liturghie la catedrală, înconjurat de un sobor format din preoții și diaconii lăcașului.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala mixtă a Catedralei Arhiepiscopale, condusă cu multă măiestrie de către diaconul Laviniu Morariu.
Tot duminică, ierarhul a slujit Vecernia Învierii, denumită ,,Slujba celei de-a doua Învieri”, tot la Catedrala Arhiepiscopală din Arad.