La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Prinos de cinstire adus Sfântului Grigorie Dascălul în Capitală
Biserica Ortodoxă Română a făcut miercuri, 22 iunie, pomenirea Sfântului Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti. Cu acest prilej, un ales sobor de preoţi şi diaconi, sub protia Preasfinţitului Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a înălţat rugăciune de laudă Sfântului Mitropolit, în cadrul Sfintei Liturghii săvârşite în biserica Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti.
Ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Ţării Româneşti, a fost prilej de popas duhovnicesc pentru credincioşii care au participat la Sfânta Liturghie oficiată în biserica Mănăstirii Radu Vodă din Bucureşti de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
După citirea pasajului evanghelic rânduit (Ioan 10, 9-16), Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat aspecte importante ale lucrării şi strădaniilor sale în slujirea Mântuitorului Hristos: „Istoricii Bisericii au afirmat că Sfântul Grigorie Dascălul a fost unul dintre cei mai mari mitropoliţi pe care i-a avut Ţara Românească şi cu siguranţă cel mai mare al veacului al 19-lea. Deşi a păstorit puţin - numai 11 ani, Sfântul Grigorie Dascălul a lucrat mult şi a arătat o deosebită dragoste faţă de cuvintele Sfintei Evanghelii, de cele ale marilor Părinţi ai Bisericii, dar şi faţă de oameni, cu precădere faţă de cei care nu aveau nici o perspectivă, mai ales copiii familiilor sărace. Aproape jumătate din cei 11 ani de păstorire şi i-a petrecut în exil: patru ani şi mai bine dincolo de Prut, aproape un an la Buzău şi câteva luni la Mănăstirea Căldăruşani, unde s-a nevoit în tinereţe. A împletit vremea slujirii sale ca arhipăstor cu realizări, cu multe proiecte, parte dintre ele împlinite în timpul vieţii şi altele continuate mai târziu, dar şi cu foarte multe încercări.”
Totodată, ierarhul a prezentat o serie dintre lucrările sfântului ierarh pomenit. „Realizările Sfântului Grigorie Dascălul sunt numeroase. Când a ajuns arhipăstor în Bucureşti, multe din mănăstiri se aflau în ruină, fiind conduse de egumeni greci, care trimiteau aproape toate veniturile așezămintelor către alte ţări. Într-o asemenea situaţie, mitropolitul a luat măsura înlocuirii unora dintre aceştia, ceea ce a provocat tulburare pentru mulţi. Dar el urmărea numai binele Bisericii. A înfiinţat în toate eparhiile sufragane seminarii sau şcoli speciale pentru pregătirea clerului. În toate parohiile unde erau mai mult de 50 de familii a trimis preoţi, iar unde erau mai mult de 150 de familii trimitea un al doilea slujitor. A fost foarte preocupat şi de traducerea unor lucrări din limba greacă şi limba latină pe care le consultase în timpul studiilor sale. Deşi era într-o situaţie delicată cu sănătatea, cu puţin timp înainte de a muri, a iniţiat şi proiectul restaurării Catedralei Mitropolitane, actuala Catedrală Patriarhală. A fost un ierarh cărturar, smerit, rugător şi un om care a înţeles misiunea Bisericii în vremea lui”, a menţionat Preasfinţia Sa.
Cinstitele moaşte ale Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul sunt aşezate spre închinare în biserica Mănăstirii Căldăruşani.