La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Procesiune la Catedrala din Baia Mare în Duminica Ortodoxiei
Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar, s-au aflat în Duminica Ortodoxiei în mijlocul credincioşilor veniţi la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare cu icoane în mâini pentru a se ruga.
În interiorul Catedralei Episcopale s-a aflat un număr impresionant de credincioşi care au participat la Sfânta Liturghie săvârşită de ierarhi şi s-au rugat împreună cu soborul slujitor pentru încetarea războiului din Ucraina şi pentru pacea întregii lumi.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin i-a îndemnat pe cei prezenţi să se roage „pentru pacea lumii toţi astăzi, împreună, într-un gând şi un cuget, cu umilinţă şi multă credinţă, ca să înceteze războiul şi să se aşeze din nou pacea între conducători, între persoane, între comunităţi, între neamuri şi popoare, pentru că, până la urmă, Liturghia pe care o săvârşim este una a iubirii, a jertfei şi a păcii şi ne rugăm pentru pacea de sus, pentru mântuirea sufletelor noastre, pentru bună statornicie a sfintelor lui Dumnezeu biserici şi pentru unitatea tuturor, pentru pace pe pământ şi pentru bunăvoire între oameni”. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, dirijat de prof. Cosmin Lauran.
La final, a avut loc o procesiune în jurul catedralei, în dangăt de clopote şi cântări ale Ortodoxiei, după care a fost rostit otpustul, pe esplanadă, în prezenţa tuturor credincioşilor.