La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Procesiune la Catedrala Episcopală din Baia Mare în Duminica Ortodoxiei
Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în mijlocul a numeroşi credincioşi care au purtat icoane în mâini.
În Duminca Ortodoxiei „ne mărturisim credinţa în chip plenar, prin rostirea Simbolului de credinţă niceo-constantinopolitan şi prin purtarea în procesiune a sfintelor icoane, care este suprema expresie a icoanei iubirii lui Dumnezeu arătată către lume. Pe Dumnezeu nimeni nu L-a văzut vreodată, Fiul Cel Unul Născut L-a făcut cunoscut. Cine a văzut pe Fiul a văzut pe Tatăl. Icoana Fiului lui Dumnezeu întrupat este expresia salvării şi a mântuirii umanităţii noastre din robia păcatului şi a morţii”, a spus Preasfințitul Episcop Iustin.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale, dirijat de prof. Paula Simionca, şi Grupul psaltic „Theologos”, dirijat de Florian Vois. Cuvântul pastoral al Sfântului Sinod a fost citit de arhim. Casian Filip, vicar administrativ.
La finalul Sfintei Liturghii, credincioşii şi întreg soborul slujitor au pornit într-o procesiune care s-a încheiat pe esplanada catedralei.